Loopbaan

Als operatieassistent kun je jezelf verder specialiseren. De richting die je op wilt gaan hangt van jezelf af. In de praktijk komt het vaak door dat een operatieassistent zich gaat specificeren in een bepaalde tak van de medische wereld. Het is tegenwoordig niet moeilijk om aan een baan te komen als operatieassistent. Een aantal jaren ervaring op doen in dit beroep is dus geen enkel probleem.

Beroepen

Vaak wordt er doorgeleerd voor plastische chirurgie, orthopedie, KNO-kunde of oogheelkunde. Een enkele keer komt het voor dat er door geschoold wordt voor bijvoorbeeld urologie, hartchirurgie of gynaecologie. Afhankelijk van jouw wensen en behoeftes kies je voor een dergelijk beroep. Indien jij een passie hebt voor één van deze beroepenvelden, is dit een geschikte stap voor jouw carrière. Vaak kun je dergelijke opleidingen intern volgen. Op deze manier kun jij als operatieassistent blijven werken, terwijl je specialiseert in één van deze beroepen. 

De diepte in

De mogelijkheid bestaat ook om je op de operatiekamer verder te kunnen scholen tot hoofd OK. Je blijft op deze manier dichter bij je vak als operatieassistent. Opleider of tot een algemene teamleider ligt ook in het verschiet. Daarnaast kun je jezelf ontwikkelen en de totale chirurgiebranche. Een voorbeeld hiervan is door middel van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Dit zorgt ervoor dat je de chirurgiebranche in het algemeen kan voorzien van nieuwe informatie. Voor vele operatieassistenten is (iets te) theoretisch. De keuze is natuurlijk helemaal aan jou.