Salaris

Op deze pagina vind je de benodigde informatie over het salaris van een operatieassistent. Het salaris van een operatieassistent begint vrij hoog. Het startsalaris is bruto minimaal €2.400,- per maand. De werkzaamheden van een operatieassistent verschillen sterk per ziekenhuis. Zo verschilt het salaris per ziekenhuis ook sterk verschillen. Je bruto inkomen kan in het beste geval zomaar oplopen tot €3.700,- per maand. 

Tijdens je opleiding

Vaak ontvang je als operatieassistent al salaris tijdens je opleiding. Het bedrag van dit salaris is afhankelijk van je leeftijd. Het wordt afgestemd op het minimumloon voor jouw leeftijd. In de periode dat jij als leerling aan de slag gaat als operatieassistent zal het aantal euro per maand er ongeveer als volgt uitzien:

Eerstejaars operatieassistent

Tweedejaars operatieassistent

Derdejaars operatieassistent

Toeslagen

Verder werk je vaak ’s nachts en in de weekenden. Hiervoor ontvang je de zogenoemde onregelmatigheidstoeslag. Deze toeslagen zijn de reden dat operatieassistenten over het algemeen goed verdienen. Deze toeslagen liggen tussen de 25 en 100% van je gewerkte uren. Dit kan dus enorm snel oplopen. Dit salaris kan sterk wisselen, bijvoorbeeld als je al een andere zorgopleiding hebt afgerond. Ieder ziekenhuis kan haar eigen regeling treffen met betrekking tot het salaris van haar leerlingen en medewerkers. Ook de toeslagen verschillen per medewerker en per zorginstelling.