Werkzaamheden

Je zult voornamelijk aan de slag gaan op de operatiekamer. Buiten de OK kun jij ook ingezet worden tijdens kleinere poliklinische operaties. Je diensten als operatieassistent zullen onregelmatig zijn, zoals praktisch alle banen in de zorg. Je zult ook avond- en nachtdiensten gaan draaien als je start als operatieassistent.

Samenwerking

Samenwerken is een vereiste als operatieassistent. Normaliter werk je samen met de chirurg, anesthesist en een anesthesiemedewerker. Per operatiekamer kan dit natuurlijk verschillen. Tijdens de operaties op kleine poliklinieken zul middels lokale verdovingen werken. Dit betekent dus dat je daar zonder anesthesisten zult werken.
Buiten de operatiekamer heb je ook contact met verschillende afdelingen binnen de zorginstelling. Zo heb je regelmatig contact met collega’s van de sterilisatieafdeling. Instrumenten die schoongemaakt of gerepareerd moeten worden, komen hier namelijk terecht.
De afdeling radiologie is ook van belang voor de operatieassistent. Dit is wanneer er voor of na de operatie röntgen foto’s genomen moeten worden. In het geval van complexe fracturen is de nodige uitleg noodzakelijk vanuit de afdeling radiologie.

Operatietraject

Als operatieassistent zorg je er allereerst voor dat alle benodigdheden voor de operatie klaarliggen. Je assisteert de chirurg tijdens de operatie. De taken die je krijgt tijdens de operatie verschillen per zorginstelling. Ook hangt dit af van van de complexiteit van de operatie. Geen operatie is hetzelfde. Mede hierdoor wordt het beroep operatieassistent gezien als een zeer divers beroep. Tot slot ruim jij de operatiekamer op en maak je deze ruimte weer gereed voor de volgende ingreep. Tevens verbind jij de operatiewond van de patiënt .