Weg van huis, op zoek naar een nieuwe uitdaging en meer avontuur. Klinkt hartstikke leuk, maar toch ook wel spannend: een nieuw land, nieuwe cultuur en een nieuwe taal. Het weerhoudt echter niet iedereen ervan om deze uitdaging toch aan te gaan. Dat geldt ook voor Kristina. Zij vertelt ons vandaag hoe het voor haar was om de stap van Amerika naar Nederland te maken. 

Even voorstellen.

Kristina komt uit Alabama, Amerika. Ze heeft ook in Florida gewoond en leeft nu in ons kikkerlandje, Nederland. In Amerika heeft Kristina haar Bachelor’s of Science in Nursing en haar Master in Anesthesia behaald en is daardoor een Certified Registered Nurse Anesthesist. Na het behalen van haar master heeft zij tien jaar gewerkt op de Universiteit van Alabama in Birmingham, een groot niveau 1 traumacentrum. 

Naar Nederland

Waarom is Kristina naar Nederland gekomen? Voor de liefde natuurlijk! “Ik was verliefd geworden op een Nederlandse man”. Acht jaar geleden nam Kristina de stap om samen met haar dochter naar Nederland te komen. De eerste zes jaar heeft Kristina met veel plezier in het Amphia ziekenhuis als anesthesiemedewerker gewerkt. Toch wilde ze graag meer variatie en een andere uitdaging aangaan. 

Om die reden kwam ze 2 jaar geleden bij Koraal. “Ik werk nu bij verschillende ziekenhuizen. Via Koraal word ik naar steeds andere locaties gestuurd. Mijn voorkeur gaat er naar uit om zo veel mogelijk ziekenhuizen te zien. Omdat ik geen Nederlander ben, is het interessant voor mij om naar al deze instanties en klinieken te kunnen gaan. Zo heb ik de afgelopen 2 jaar in 5 zorginstellingen gewerkt. Fijn is ook dat ik mijn eigen planning kan maken.”

Doordat Kristina parttime werkt en haar eigen agenda kan bepalen, heeft ze ook nog tijd voor haar andere interesses. Want stilzitten vindt ze niets. Ze heeft naast haar baan een eigen yoga bedrijf Yoga Vixen. “Ik geef les in diverse soorten yoga, waaronder wekelijkse hatha / vinyasa-stijl yogastroom en krachtyoga-lessen die ik geef in mijn eigen studioruimte in Breda. Ik ben daarnaast actief met workshops, gericht op wat ik sociale yoga noem, zoals Happy Hour Yoga, soms in samenwerking met kleine lokale brouwerijen. Bedrijfsyoga is ook een van mijn diensten en ik heb al diverse sessies gedaan bij grote bedrijven in de regio.” Naast yoga geeft Kristina ook les in  Stand Up Paddleboarding (SUP). “Lekker sportief het water op en peddelen. Soms halen we ook zwerfafval en plastic uit het water, ik heb dat in de singels van Breda al gedaan. Het geeft een idee van de dingen die ik doe in mijn vrije tijd. Uiteraard ga ik graag op vakantie en bezoek ik regelmatig mijn familie in Amerika.”

Nederland vs. Amerika

Het gegeven dat Kristina flexibel kan werken zorgt ervoor dat ze tijd overhoudt om vele andere dingen te doen naast haar job als anesthesiemedewerker. “In Amerika zou dat niet kunnen. Als ik kijk naar de baan die ik in Amerika had moest ik veel uren draaien in vergelijking met Nederland. Als je parttime wil werken in Amerika kan dat haast niet. Een vriendin van mij in Amerika had niet eens zomervakantie. En in Europa krijg je juist meer vakantie dagen!”

Wel geeft Kristina aan dat ze tijdens in haar werk in de Verenigde Staten meer verantwoordelijkheden had. “In Amerika is het zo dat door onze opleiding wij volledig zelfstandig mogen werken zonder anesthesist. In Nederland is het niet zo, er is altijd supervisie. Ik krijg langzaamaan wel steeds meer vrijheid om zelfstandig te werken. Ik ga nu ook mijn diploma’s overzetten naar sedatie specialist.”

Tips?

“Het belangrijkste is dat je de taal leert. Je moet bekend raken met het woordgebruik en openstaan voor een andere cultuur. Flexibel zijn is noodzakelijk en je moet natuurlijk willen gaan voor de uitdaging. Daarnaast moet je al het papierwerk uit kunnen vogelen. Er zijn websites die je daar bij kunnen helpen, vooral die van de IND. Het is redelijk wat werk, maar het is toch leuk en interessant om de uitdaging aan te gaan. De ervaring heeft geen prijs, het is echt een levenservaring en het staat het goed op je CV!”

Het makkelijke bij koraal is dat ik gewoon m’n werk door kan geven en het doorgaans precies zo te regelen is zoals ik het wil plannen. Bovendien is het top dat je via Koraal naar andere landen toe kan gaan. Graag ga ik nog eens naar Engeland om daar een tijdje te gaan werken, lijkt me echt heel interessant!’’

Share This