Scroll: AlgemeenOpleidingWerk Loopbaan Salaris

Informatie over het beroep Anesthesiemedewerker

24 jun 2022

Home » Kennisbank » Informatie over het beroep Anesthesiemedewerker

Koraal is in het jaar 2000 begonnen met het bemiddelen van anesthesiemedewerkers met het einddoel: Meer operaties in Nederland door laten gaan. Tot op de dag van vandaag streven wij naar dit doel en hier zijn anesthesiemedewerkers natuurlijk onmisbaar in. Door de jaren heen hebben wij veel vragen van anesthesiemedewerkers ontvangen. Hieronder is wat informatie te vinden voor jou. Waar kunnen wij jou mee helpen?

Algemeen

Algemene informatie

Een anesthesiemedewerker, anesthesie-assistent of anesthesieverpleegkundige is een persoon die de anesthesioloog of anesthesist assisteert tijdens een operatie. De vraag naar goed opgeleiden anesthesiemedewerkers zal in de toekomt alleen maar blijven stijgen. Mede door de aankomende vergrijzing zullen er veel banen beschikbaar zijn binnen dit vakgebied. Koraal heeft momenteel ook meerdere vacatures openstaan voor onze anesthesiemedewerkers. Als anesthesiemedewerker werk je vaak met geavanceerde apparatuur. Je werkt samen met de anesthesist, chirurg en de operatieassistent. Het voorbereiden van de patiënt voor de operatie, het beheer en onderhoud van de materialen en het toezicht op de patiënt na de operatie behoren tot jouw werkzaamheden. Wil jij meer informatie over het vakgebied anesthesie? Kijk dan verder op deze pagina!

Opleding

Opleiding Anesthesiemedewerker

Om als anesthesiemedewerker aan de slag te gaan, is een opleiding noodzakelijk. De opleiding anesthesiemedewerker wordt op veel plaatsen aangeboden. Vaak kun je ook door middel van een zogeheten ‘inservice’ de opleiding in het ziekenhuis volgen. Dit is een opleiding op hbo-niveau en duurt drie jaar. Tijdens deze opleiding ga je tegelijkertijd werken en leren. Het theoretische gedeelte van de opleiding volg je bij een regionaal opleidingsinstituut, de praktijk leer je in het ziekenhuis waar je gaat werken. Deze opleiding kun je praktisch in elk ziekenhuis volgen.

Het moment waarop je de opleiding tot anesthesiemedewerker gaat volgens verschilt per instituut. Vaak starten deze opleidingen in september en in maart. Zorginstellingen bepalen zelf of ze een opleidingsplek beschikbaar stellen of niet. Het is daarom lastig te zeggen hoeveel aanbieders er jaarlijks zijn. Informeer bij de zorginstelling bij jou in de buurt of er een opleidingsplaats beschikbaar is. Door middel van een sollicitatieprocedure wordt er gekeken wie er in aanmerking komt voor de opleidingsplaats in de desbetreffende zorginstelling.

Vakkenpakket

tijdens de driejarige opleiding zullen onder andere de volgende vakken aan bod komen:

  • Operatieve zorg en technieken
  • Anatomie/fysiologie
  • Farmacologie
  • Anesthesiologische zorg en technieken
  • Ziekteleer
  • Scheikunde

Vorm van de opleiding

Zoals hierboven gezegd wordt, ga je een ‘inservice’ opleiding volgen. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis controleert deze opleiding. De opleiding heeft geen officiële HBO-titel maar je kunt er wel in ieder ziekenhuis in Nederland mee aan de slag. De regering heeft het dus erkent als een officiële opleiding. Het is een mooie kans om als student ervaring op te kunnen doen in een zorginstelling. Je bent dus de gehele opleiding betrokken bij zorginstellingen in Nederland. De combinatie van praktijk en theorie is voor veel studenten de motivatie op te starten met de opleiding tot anesthesiemedewerker.

Na de opleiding

Na de opleiding sta voor de keuze waar je wilt werken. Je kunt ervoor kiezen om zelf opzoek te gaan en rechtstreeks te solliciteren bij een werkplek, maar je kunt ook kiezen om gedetacheerd te gaan werken. Bij Koraal kijken wij naar jou als persoon en zoeken een werkplek die hierbij past. Hierdoor ga jij altijd met plezier naar je werk. 

Werk

Werkzaamheden anesthesiemedewerker

Een anesthesiemedewerker houdt zich voornamelijk bezighouden met de patiënt tijdens zijn verblijf op de operatiekamer. De patiënt moet begeleidt worden voor, gedurende en na afloop van de operatie. Tevens zul je als anesthesiemedewerker de anesthesist assisteren bij zijn of haar taken. Je werkt nauw samen met de chirurg, anesthesioloog en de operatieassistent(en).

Voor de operatie

Je bent verantwoordelijk voor het klaarzetten van de benodigdheden voor de operatie. De medicijnen, apparatuur en andere benodigdheden zul jij klaarzetten. Vervolgens haal je samen met een collega de patiënt op uit de ontvangstruimte. Jij zult contact houden met de patiënt, jij zult deze op de hoogte blijven houden van het proces. Vervolgens assisteer jij met het toedienen van de narcose. Wanneer de patiënt de narcose gehad heeft, wordt hij klaargemaakt voor de operatie.

Tijdens de operatie

De vitale levensfuncties van de patiënt staan als anesthesiemedewerker voorop. Deze monitor en bewaak je via het anesthesietoestel. Je zult bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk en ademhaling van de patiënt controleren. Het is enorm belangrijk dat jij capabel bent om snel de juiste acties te ondernemen bij een eventuele complicatie. Het belang van de acties van een anesthesiemedewerker tijdens een operatie zijn absoluut niet te onderschatten.

Na de operatie

Tot slot zorg jij er voor dat de patiënt rustig ontwaakt uit de narcose. Hij of zij moet klaargemaakt worden om naar de uitslaapkamer getransporteerd te worden. Jij sluit de patiënt weer aan op de bewakingsapparatuur en jij monitort de veiligheid en de gezondheid van deze patiënt. De werkzaamheden anesthesiemedewerker zijn dus divers maar zijn ook allemaal medisch-ondersteunend. Kortom een uitdagende en afwisselende functie. Dit maakt het vak als anesthesiemedewerker zo uniek.

Vacature aanbod bekijken?

Loopbaan

Loopbaan Anesthesiemedewerker

Als anesthesiemedewerker heb je natuurlijk ook veel doorgroeimogelijkheden. Je hebt de keuze om de breedte of de diepte in te gaan. Afhankelijk waar jouw passie ligt kies je voor één van deze doorgroeimogelijkheden.

Diepte

Indien je je verder wilt ontwikkelen in de diepte kun je bijvoorbeeld werkbegeleider, praktijkbegeleider, lid van een vakgroep, teamleider of afdelingshoofd worden. Bij deze functies komen er steeds meer managementtaken bij kijken. Je zult op deze manier minder actief zijn als anesthesiemedewerker op de operatiekamer. Je zult vakinhoudelijk een stapje terug moeten doen. Je zult er echter veel voor terug krijgen. Meer diversiteit in combinatie met een hoger salaris is voor veel anesthesiemedewerkers de motivatie op de diepte in te groeien.

Breedte

Tevens is het mogelijk om je verder te specialiseren in de breedte. Zo kun je ook buiten de operatiekamer aan de slag, bijvoorbeeld op een polikliniek. Verder kun je altijd doorleren als een ambulanceverpleegkundige, SEH-verpleegkundige of andere verpleegkundige specialisaties. Op deze manier behoud je de affiniteit met de werkvloer. Je zult nog steeds doen waar je van houdt, namelijk mensen beter maken. Indien je meerdere specialisaties hebt, ben je voor een zorginstelling ook meer waard.

Koraal young professionals program

De loopbaan anesthesiemedewerker is dus zeer breed te definiëren. Jouw eigen ambities zijn de sleutel tot succes binnen de wereld van anesthesie. Bijna elk ziekenhuis geeft jou de mogelijkheid om door te groeien binnen dit vakgebied. De mogelijkheden liggen bij de ziekenhuizen, de keuze ligt bij jou. Ben jij bijna afgestudeerd als anesthesiemedewerker? Dan biedt Koraal een speciaal traineeship aan voor jou. Koraal geeft jou de kans om veel ervaring op te doen in een relatief kort tijdsbestek. Je zult aan de slag gaan in verschillende ziekenhuizen, verschillende afdelingen en -indien gewenst- verschillende landen.

Salaris

Wat verdient een Anesthesiemedewerker?

Hoe je het ook bekijkt, jouw salaris speelt altijd een belangrijke rol in de keuze van jouw werkgever. In het onderstaande artikel wordt er wat beschreven over het salaris van een anesthesiemedewerker. Er moet echter rekening gehouden worden dat er een afwijking in de onderstaande gegevens kan plaatsvinden. De zorginstellingen bepalen namelijk zelf de exacte tarieven. De indicaties zijn gebaseerd op het jaar 2022.

Salaris tijdens je opleiding

Als anesthesiemedewerker krijg je tijdens je opleiding al salaris. In deze voorbereidende periode ontvang je vaak het minimum jeugdloon. Er is ook een speciale leerlingenschaal ontwikkelt in de meeste ziekenhuizen. Dit komt neer op €1.439 – €1.825 per maand, afhankelijk van het leerjaar waarin je zit.

Salaris als full-time anesthesiemedewerker

Wanneer je afgestudeerd bent dan gaat je salaris een stuk omhoog. Als anesthesiemedewerker val je in schaal 55 van het ziekenhuiscao. Dit betekend dat je als startend anesthesiemedewerker €2.882 per maand gaat verdienen. Zit je eenmaal in de hoogste trede dan heb je een salaris €4.227 per maand om naar uit te kijken.

Bij Koraal

Bij Koraal bieden wij anesthesiemedewerkers een prima salaris. Bij ons krijg je tot 15% bovenop het standaard salaris. Daarnaast krijg je bij ons extra toeslagen voor avond- en weekenddiensten. Dat is pas goed verdienen als anesthesiemedewerker.

Aan de slag bij Koraal als Anesthesiemedewerker?