Bijbaan in de zorg

Let op, dit is een ouder artikel (02/23/2016). Cijfers en data kunnen afwijken van de huidige situatie.

UPDATE! We hebben een nieuwere versie van dit artikel in onze blog! Bekijk “Bijbaan in de zorg 2022”

Als je in de gelegenheid bent om extra uren te gaan werken, betekent dat al snel een grote stap vooruit in je inkomen. Maar hoe zit dat nu met een bijbaan en belasting? Betaal ik meer belasting als ik naast mijn hoofdbaan nog een bijbaan heb? Lonen deze extra verdiensten nog wel? Veel mensen denken dat ze naar verhouding meer belasting gaan betalen, maar dit is een misvatting. Over het algemeen zijn bijverdiensten nog altijd lonend. Waardoor ontstaat deze onduidelijkheid en hoe zit het nu echt?

Tweede baan

Wanneer u naast uw hoofdbaan bijverdient door een bijbaan te nemen, gaat u niet meer belasting betalen. Dit lijkt soms wel het geval te zijn, maar dit heeft te maken met de heffingskortingen die uw werkgevers verrekenen. In het nettobedrag dat u elke maand door uw werkgever betaald krijgt zijn de belastingen en verzekeringen al verrekend. U hebt daarbij recht op heffingskortingen, maar u hebt echter maar één keer recht op deze kortingen.

Heffingskortingen

Heffingskortingen zijn kortingen op uw inkomensbelasting en de premie volksverzekering. Er bestaan verschillende soorten heffingskortingen, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Zo zijn er speciale heffingskortingen voor ouderen of gehandicapten. Verder heeft iedereen recht op algemene heffingskorting. De hoogte van deze korting is afhankelijk van uw leeftijd. Mensen onder de 65 jaar hebben bijvoorbeeld recht op meer heffingskorting dan 65-plussers. Naast de algemene heffingskorting hebben werknemers, en eveneens zelfstandigen met winst uit onderneming, ook nog recht op arbeidskorting. De hoogte van deze korting hangt af van uw leeftijd en arbeidsinkomen. Deze regelingen zijn in het leven geroepen voor belastingvermindering.

Loonheffingskorting

Het verschil in netto loon komt doordat je meestal bij een tweede baan geen loonheffingskorting kunt toepassen. Loonheffingskorting wordt namelijk maar eenmalig toegepast. Het wordt toegepast op de baan met het hoogste inkomen. Het kan dus voorkomen dat de loonheffingskorting wordt toegepast op de tweede baan.

Maar hoe zit het dan met de belastingschijven?

In Nederland kennen we vier belastingschijven. Het percentage belasting dat je moet betalen varieert van 33,1% (schijf 1) tot 52% (schijf 4). Per schijf geldt een maximumbedrag, wanneer je meer gaat verdienen kom je in een volgende schijf terecht. Het kan natuurlijk voorkomen dat je door het nemen van een tweede baan een schijf opschuift. Betekent dit dan dat je bijvoorbeeld van 42% loonbelasting (schijf 3) ineens 52% loonbelasting (schijf 4) moet gaan betalen? Ja dat klopt. Gelukkig is er sprake van een progressief stelsel. Dit betekent dat je alleen over het bedrag dat de bovengrens van schijf 3 overschrijdt 52% hoeft te betalen. Het overige loon valt nog onder de overige schijven. Je zult dus altijd netto meer overhouden wanneer je meer gaat verdienen!

Meer recht op aftrekposten?

Wat veel mensen vergeten is dat je ook recht hebt op hogere aftrekposten. Een voorbeeld hiervan is de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je in een hogere belastingschijf terechtkomt betekent dit ook dat je je hypotheeklasten (deels of geheel) tegen het hogere tarief mag aftrekken. Hierdoor valt de hypotheekrenteaftrek hoger uit. Stel je betaalt over € 4.000,- 52% belasting (schijf 4), dan mag je ditzelfde bedrag rekenen tegen 52% voor de bepaling van de hoogte van de hypotheekrenteaftrek. Het overige deel van de hypotheeklasten moeten nog gewoon tegen 42% worden gerekend voor de hypotheekrenteaftrek.

Naheffing Belastingdienst bij tweede baan

De algemene heffingskorting en de arbeidskorting worden door uw werkgever verrekend bij de uitbetaling van uw salaris. Dit betekent dat wanneer u meer dan één baan heeft het kan gebeuren dat meerdere werkgevers deze kortingen verrekenen, terwijl u er maar één keer recht op hebt. U betaalt dus uiteindelijk gedurende het hele jaar te weinig belasting. U loopt dan ook het risico op een naheffing van de Belastingdienst. Wilt u een naheffing voorkomen, dan kunt u aan een van uw werkgevers doorgeven dat u nog een andere baan hebt, bij voorkeur bij de werkgever waar u het meeste verdient. Deze werkgever zal dan geen heffingskortingen in mindering brengen op uw inkomstenbelasting.

Wil jij een tweede baan in de zorg?

Vul onderstaand formulier in en kom vrijblijvend in gesprek over jouw mogelijkheden.


Liever zelf contact opnemen?

Onze recruiters helpen je graag!

+31 (0)13 582 16 80

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 08.30 tot 17.00.

recruitment@koraal.org

Wij proberen op werkdagen te reageren binnen 24u.