Scroll: Algemeen – Werk Loopbaan Salaris

Informatie over het beroep Operatieassistent

24 jun 2022

Home » Kennisbank » Informatie over het beroep Operatieassistent

Koraal is in het jaar 2000 begonnen met het bemiddelen van operatieassistenten met het einddoel: Meer operaties in Nederland door laten gaan. Tot op de dag van vandaag streven wij naar dit doel en hier zijn operatieassistenten natuurlijk onmisbaar in. Door de jaren heen hebben wij veel vragen van operatieassistenten ontvangen. Hieronder is wat informatie te vinden voor jou als operatieassitsent. Waar kunnen wij jou mee helpen?

Algemeen

Algemene informatie

Een groot misverstand is dat wij ons paramedisch personeel alleen flexibel inzetten. Dit is niet het geval. Wil jij bijvoorbeeld voor een half jaar bij hetzelfde ziekenhuis werken, dan kan dat via ons. Bekijk alle vacatures onderaan deze pagina. Voor veel zorgprofessionals is het heerlijk om flexibel aan te slag te kunnen. Je hoeft je op deze manier niet bezig te houden met vergaderingen en andere “niet-zorg” gerelateerde zaken. Je ziet meerdere instellingen, meerdere collega’s en geen dag zal hetzelfde zijn. 

Werk

Werkzaamheden operatieassistent

Je zult voornamelijk aan de slag gaan op de operatiekamer. Buiten de OK kun jij ook ingezet worden tijdens kleinere poliklinische operaties. Je diensten als operatieassistent zullen onregelmatig zijn, zoals praktisch alle banen in de zorg. Je zult ook avond- en nachtdiensten gaan draaien als je start als operatieassistent.

Samenwerking

Samenwerken is een vereiste als operatieassistent. Normaliter werk je samen met de chirurg, anesthesist en een anesthesiemedewerker. Per operatiekamer kan dit natuurlijk verschillen. Tijdens de operaties op kleine poliklinieken zul middels lokale verdovingen werken. Dit betekent dus dat je daar zonder anesthesisten zult werken.

Buiten de operatiekamer heb je ook contact met verschillende afdelingen binnen de zorginstelling. Zo heb je regelmatig contact met collega’s van de sterilisatieafdeling. Instrumenten die schoongemaakt of gerepareerd moeten worden, komen hier namelijk terecht.

De afdeling radiologie is ook van belang voor de operatieassistent. Dit is wanneer er voor of na de operatie röntgen foto’s genomen moeten worden. In het geval van complexe fracturen is de nodige uitleg noodzakelijk vanuit de afdeling radiologie.

Operatietraject

Als operatieassistent zorg je er allereerst voor dat alle benodigdheden voor de operatie klaarliggen. Je assisteert de chirurg tijdens de operatie. De taken die je krijgt tijdens de operatie verschillen per zorginstelling. Ook hangt dit af van van de complexiteit van de operatie. Geen operatie is hetzelfde. Mede hierdoor wordt het beroep operatieassistent gezien als een zeer divers beroep. Tot slot ruim jij de operatiekamer op en maak je deze ruimte weer gereed voor de volgende ingreep. Tevens verbind jij de operatiewond van de patiënt .

Vacature aanbod bekijken?

Loopbaan

Loopbaan

Als operatieassistent kun je jezelf verder specialiseren. De richting die je op wilt gaan hangt van jezelf af. In de praktijk komt het vaak door dat een operatieassistent zich gaat specificeren in een bepaalde tak van de medische wereld. Het is tegenwoordig niet moeilijk om aan een baan te komen als operatieassistent. Een aantal jaren ervaring op doen in dit beroep is dus geen enkel probleem.

Beroepen

Vaak wordt er doorgeleerd voor plastische chirurgie, orthopedie, KNO-kunde of oogheelkunde. Een enkele keer komt het voor dat er door geschoold wordt voor bijvoorbeeld urologie, hartchirurgie of gynaecologie. Afhankelijk van jouw wensen en behoeftes kies je voor een dergelijk beroep. Indien jij een passie hebt voor één van deze beroepenvelden, is dit een geschikte stap voor jouw carrière. Vaak kun je dergelijke opleidingen intern volgen. Op deze manier kun jij als operatieassistent blijven werken, terwijl je specialiseert in één van deze beroepen.

De diepte in

De mogelijkheid bestaat ook om je op de operatiekamer verder te kunnen scholen tot hoofd OK. Je blijft op deze manier dichter bij je vak als operatieassistent. Jezelf opleiden tot een algemene teamleider ligt ook in het verschiet. Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen jezelf te ontwikkelen, maar ook te kijken naar nieuwe mogelijkheden binnen de chirurgiebranche. Een voorbeeld hiervan is door middel van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek. Voor veel operatieassistenten is dit vaak iets te theoretisch, maar de keuze is natuurlijk helemaal aan jou.

Koraal young professionals program

De loopbaan operatieassistent biedt dus een aantal mogelijkeden met betrekking tot zelfontwikkeling. Bijna elk ziekenhuis geeft jou de mogelijkheid om door te groeien binnen dit vakgebied. De mogelijkheden liggen bij de ziekenhuizen, de keuze ligt bij jou. Ben jij bijna afgestudeerd als operatieassistent? Dan biedt Koraal een speciaal traineeship aan voor jou. Koraal geeft jou de kans om veel ervaring op te doen in een relatief kort tijdsbestek. Je zult aan de slag gaan in verschillende ziekenhuizen, verschillende afdelingen en -indien gewenst- verschillende landen.

Salaris

Wat verdient een operatieassistent?

Voor veel mensen speelt salaris een belangrijke rol in de keuze voor een werkgever of misschien zelfs je studie. Daarom gaan we het in deze blog hebben over het salaris van een operatieassistent. Benieuwd waar jij als (toekomstig) operatieassistent naar uit kan kijken? Lees dan verder.

Salaris tijdens je opleiding

Als operatieassistent krijg je tijdens je opleiding al salaris. In deze voorbereidende periode ontvang je vaak het minimum jeugdloon. Er is ook een speciale leerlingenschaal ontwikkelt in de meeste ziekenhuizen. Dit komt neer op €1.439 – €1.825 per maand, afhankelijk van het leerjaar waarin je zit.

Salaris als full-time operatieassistent

Wanneer je afgestudeerd bent dan gaat je salaris een stuk omhoog. Als operatieassistent val je in schaal 55 van het ziekenhuis-cao. Dit betekend dat je als startend operatieassistent €2.882 per maand gaat verdienen. Zit je eenmaal in de hoogste trede dan heb je een salaris €4.227 per maand om naar uit te kijken.

Bij Koraal

Bij Koraal bieden wij operatieassistenten een prima salaris. Bij ons krijg je tot 15% bovenop het standaard salaris. Daarnaast krijg je bij ons extra toeslagen voor avond- en weekenddiensten. Dat is pas goed verdienen als operatieassistent.

Aan de slag bij Koraal als operatieassitent?