12 tips en een gratis voorbeeld cv in de zorg

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan in de zorg en vind je het lastig om een professioneel en sterk curriculum vitae (cv) te maken? In de zorgsector is er een groot tekort aan personeel en dus veel vraag naar zorgprofessionals. Met een overzichtelijk en professioneel cv vind jij snel een nieuwe werkplek.

Om je te helpen met het maken van een cv hebben we een voorbeeld cv in de zorg voor je gemaakt! Dit cv kan je downloaden en personaliseren voor eigen gebruik. Hieronder vind je stap voor stap tips waar je op moet letten bij het maken of invullen van je cv.

Tip 1: Personalia toevoegen

Voor je toekomstige werkgever is het handig om te weten wie je bent, waar je woont en hoe de recruiter of werkgever je kan bereiken. Vermeld dus in je personalia je naam, woonadres en geboortedatum. Onder deze gegevens zet je jouw geboorteplaats, nationaliteit, geslacht en burgerlijke staat. Wat naast deze gegevens ook handig is om te vermelden is jouw rijbewijs, indien van toepassing. De personalia sluit je af met je telefoonnummer en e-mailadres. Voeg tot slot een foto van jezelf bovenaan het cv toe.

In het voorbeeld zorg cv van Koraal zie je dat we ook het webadres van een LinkedIn-profiel hebben. Dit is geen verplichting maar het kan voor een werkgever in positieve zin opvallen ten opzichte van de andere kandidaten die ook hebben gesolliciteerd.

Tip 2: Maak een relevante profielschets

Wat maakt jou nou echt uniek? Schrijf in maximaal 7 regels op wie je bent, waar je goed in bent en waar je naar op zoek bent. Zorg ervoor dat deze profielschets relevant is voor de vacature waarop je solliciteert.

Tip 3: Vermeld jouw werkervaring

Hier vermeld je de banen en stages die je in het verleden hebt gehad en hoe lang je er hebt gewerkt. Het is handig om laten zien in welke maand je bent begonnen en wanneer je bent gestopt. Het is wel van belang om deze werkervaring relevant te houden, dus vermijdt bijbaantjes in je cv als je andere werkervaring hebt opgedaan. In ons voorbeeld zorg cv zie je deze bijbaantjes ook niet terug. Zet je meest recente werkervaring bovenaan en je eerste relevante werkervaring onderaan.

Tip 4: Stages zijn ook van belang

Heb je nog niet zoveel ervaring als zorgprofessional? Dan is het handig om je stages te vermelden bij je werkervaring!

Tip 5: Voeg je opleiding en cursussen toe

Als zorgprofessional heb je verschillende opleidingsmogelijkheden. Daarom is het van belang dat je laat zien welke opleiding(en) en cursussen je hebt gevolgd. Begin met je het kopje ‘opleidingen’ en zet hierbij je meest recente opleiding bovenaan. Heb je naast deze opleiding(en) bepaalde relevante cursussen in de zorg gevolgd? Vermeld deze dan onder het kopje ‘cursussen’. Plaats hierbij ook weer de meest recente behaalde cursus bovenaan. Vermeld bij deze opleidingen en cursussen ook in welk jaar en welke maand je begonnen bent en wanneer je gestopt bent.

Tip 6: Vaardigheden en talen

Tot slot eindig je het cv met je vaardigheden en de talen die je spreekt. Licht bij vaardigheden competenties of vaardigheden uit die jou tot een goede zorgprofessional maken. Denk hierbij aan termen als bijvoorbeeld Chip Soft EZIS, HIX en Epic.

Doe dit ook voor de talen. Is alleen Nederlands en een basis van Engels relevant voor jou? Vermeld dan alleen deze twee talen. Spreek je meerdere talen? Vermeld deze dan ook! Zet achter deze talen jouw kennisniveau.

Tip 7: Zorg voor een strakke lay-out

Zorg ervoor dat je lay-out strak en professioneel eruit ziet. Ben je hier niet zo goed in? Download dan ons voorbeeld zorg cv! Hierin kan je makkelijk handmatig je cv invullen in een professionele lay-out. Dit template is gemakkelijk te wijzigen naar jouw wensen.

Download het cv template

Download hier ons voorbeeld cv voor jou als zorgprofessional!


Als extraatje… Nog wat tips voor je motivatiebrief!

Krijg je naast de vraag van een cv om ook een motivatiebrief te sturen? Dan hebben wij speciaal voor jou een aantal tips waar jij rekening mee moet houden! In een motivatiebrief licht je toe wat jouw motivatie is voor de vacature. Je beantwoord in een motivatiebrief voornamelijk waarom je er wilt werken, waarom de functie je aanspreekt en waarom jij geschikt bent voor de functie.

Tip 8: Beschrijf je motivatie

Dit hoort natuurlijk zeker in je motivatiebrief, maar wordt toch nog regelmatig vergeten. Laat weten waarom je de motivatiebrief hebt geschreven. Schrijf in de tekst waarom jij de perfecte persoon bent voor de desbetreffende functie.

Tip 9: Stel jezelf voor

Stel jezelf kort voor. Vermeld je persoonlijke informatie, je werkervaring en je persoonlijke eigenschappen. Bij het benoemen van persoonlijke eigenschappen is het verstandig om concrete voorbeelden te geven waarbij je deze eigenschappen terug laat komen. Het is tenslotte wel belangrijk voor de organisatie om van tevoren al een inschatting te kunnen maken of jij in het tam past!

Tip 10: Maak het persoonlijk

Het is belangrijk dat jouw motivatiebrief opvalt in de massa. Dit kan je goed doen door je persoonlijkheid terug te laten komen. Heb je ergens specifiek een passie voor? Laat dit dan terugkomen in je brief! Vertel waarom je ergens een passie voor hebt met concrete voorbeelden.

Tip 11: Schrijf met enthousiasme

Als jij zo enthousiast wordt van de vacature waarvoor je solliciteert laat dit dan merken in je verhaal. Enthousiasme is namelijk ook een factor waar vaak naar gekeken wordt bij het kiezen van de perfecte kandidaat. 

Tip 12: Toon ambitie

Werkgevers staan altijd open voor mensen met ambitie. Dit kan je in je motivatiebrief aantonen door te spreken over behaalde resultaten uit het verleden maar wat nog mooier is, is doelen omschrijven die je nog wilt bereiken. Zo laat jij als kandidaat zien dat je nog lang niet bent uitgeleerd!

Jouw cv bespreken met onze cv-expert Nina?

Mail jouw cv dan naar:

n.pahlplatz@koraal.org