8 tips voor een professioneel cv

Voordat je uitgenodigd wordt om op sollicitatiegesprek te komen moet je een curriculum vitae (cv) opstellen. Dit kan erg lastig zijn, vooral om met jouw cv positief op te vallen. Er zijn namelijk vaak meerdere sollicitanten op één functie. Hoe zorg je ervoor dat jouw cv professioneel en opvallend is? We geven je een aantal tips in het onderstaande blogbericht.

01

Inhoud.

Om te beginnen is het erg belangrijk dat jouw eigen gegevens juist vermeld zijn op je cv. Je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats, e-mailadres en telefoonnummer moeten in je cv naar voren komen. Daarnaast stel je jezelf voor door middel van een persoonlijke samenvatting. Vervolgens komen je werkervaringen en opleidingen aan bod. Begin met de recentste gebeurtenissen, deze zijn namelijk het meest relevant. Natuurlijk moeten je afgeronde (relevante) cursussen ook worden vermeld in het cv.

02

Professionele foto.

Veel werkzoekenden twijfelen of ze een foto op zijn of haar cv moeten plaatsen. Ons advies is: JA! Een mooie foto waarin je recht in de camera lacht is altijd goed. Op deze manier onthoudt de werkgever jouw cv beter en weten ze direct met wie ze te maken hebben.

03

Speel in op de vacature.

Zodra je goed inspeelt op de vacaturetekst, zul je sneller uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Solliciteer je voor een baan in de zorg? Dan is het handig om onderdelen weg te laten die niet bij de functie passen. Hetzelfde geldt voor cursussen. Zet alleen relevante cursussen op je cv.

Hoe meer onnodige inhoud staat vermeld in jouw cv, hoe sneller je de aandacht van de lezer kwijtraakt. Controleer het cv dus goed en zorg ervoor dat alle relevante onderdelen erin staan.

04

Opvallend en zakelijk.

Het is belangrijk dat je cv opvallend is. Een mooie lay-out kan het goed doen, maar overdrijf hierin niet. Te opvallend is ook niet goed. Jouw cv moet namelijk wel zakelijk blijven.

05

Laat je cv checken.

Het cv is klaar en je gaat hem opsturen naar de werkgever. Belangrijk is dat je jouw cv eerst door een aantal andere personen laat doorlezen. Zij lezen er doorheen en ontdekken waarschijnlijk nog kleine foutjes in jouw cv. Extra feedback is altijd fijn!

06

Opslaan als PDF.

Sla je cv op als ‘Portable Document Format’ (PDF). Dit wil zeggen dat het document de opmaak nooit verliest. Zo weet je zeker dat jouw cv altijd dezelfde opmaak heeft op de tablet, telefoon of laptop van de werkgever.

07

Uitlijnen.

Het is belangrijk om in je gehele cv dezelfde opmaak te gebruiken. Lijn alle tekst naar links uit, dit komt professioneler over. We lezen in Nederland namelijk van links naar rechts.

08

Tussenkopjes.

Om jouw cv overzichtelijk te maken is het handig om tussenkopjes te gebruiken. Door deze tussenkopjes kan de lezer namelijk snel en gemakkelijk vinden waar hij of zij naar op zoek is. Het is wel belangrijk om deze kopjes een standaard naam te geven. Gebruik dus tussenkopjes als: werkervaring, opleidingen, vaardigheden etc.

Dankzij de bovenstaande tips is de kans een stuk groter dat jouw cv niet onderaan de stapel terecht komt. Natuurlijk kunnen wij jou ook helpen met jouw zoektocht naar de droombaan in de zorg.

Kunnen wij jou helpen aan een baan in de zorg?

Vul dan je gegevens op onze open sollicitatie pagina in voor een vrijblijvend gesprek over jouw mogelijkheden!