Bijbaan in de zorg 2022.

23 sep 2022 | Nieuws

Overweeg jij het om een tweede baan naast je hoofdbaan te nemen? Dit betekent vaak een grote stap vooruit in je inkomen. Maar hoe zit het nu met de belasting die je betaald over je salaris? In deze blog leggen wij uit hoe het zit met de belasting bij een tweede baan.

Een bijbaan in de zorg… Hoe zit dat?

Heffingskorting

Wanneer je naast je hoofdbaan bijverdient door een bijbaan te nemen, ga je niet meer belasting betalen. Dit lijkt soms wel het geval te zijn, maar dit heeft te maken met de heffingskortingen die je werkgevers verrekenen. In het nettobedrag dat je elke maand door jouw werkgever betaald krijgt zijn de belastingen en verzekeringen al verrekend. Je hebt daarbij recht op heffingskortingen, maar je hebt echter maar bij één baan recht op deze kortingen.

Heffingskortingen zijn kortingen op je inkomensbelasting en de premie volksverzekering. Er bestaan verschillende soorten heffingskortingen, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo zijn er speciale heffingskortingen voor ouderen of gehandicapten. Verder heeft iedereen recht op algemene heffingskorting. De hoogte van deze korting is afhankelijk van je leeftijd. Mensen onder de 67 jaar hebben bijvoorbeeld recht op meer heffingskorting dan 67-plussers. Naast de algemene heffingskorting hebben werknemers, en eveneens zelfstandigen met winst uit onderneming, ook nog recht op arbeidskorting. De hoogte van deze korting hangt af van jouw leeftijd en arbeidsinkomen.

De belastingschijven

In Nederland zijn er 2 belastingschijven. Het percentage loonbelasting dat je moet betalen varieert tussen 37,10% en 49,50%. Voor schijf 1 geld een maximumbedrag van € 68.508, wanneer je meer verdient dat dit bedrag schuif je door naar schijf 2. Het kan natuurlijk voorkomen dat je door het nemen van een tweede baan een schijf opschuift. Dit betekent dat je 49,50% belasting betaalt over het inkomen dat boven het maximumbedrag van schijf 1 komt. Echter geld nog steeds dat je netto meer overhoud wanneer je meer gaat verdienen.

Meer recht op aftrekposten

Wat veel mensen vergeten is dat je ook recht hebt op hogere aftrekposten. Een voorbeeld hiervan is de hypotheekrenteaftrek. Wanneer je in een hogere belastingschijf terechtkomt betekent dit ook dat je je hypotheeklasten (deels of geheel) tegen het hogere tarief mag aftrekken. Hierdoor valt de hypotheekrenteaftrek hoger uit. Stel je betaalt over € 4.000,- 49,50% belasting (schijf 2), dan mag je ditzelfde bedrag rekenen tegen 49,50% voor de bepaling van de hoogte van de hypotheekrenteaftrek. Het overige deel van de hypotheeklasten moeten nog gewoon tegen 49,50% worden gerekend voor de hypotheekrenteaftrek. Overweeg je dus om een tweede baan te nemen, kijk dan ook goed naar de mogelijkheden met betrekking tot je aftrekposten.

Zoals je ziet loont het zeker om een tweede baan te nemen, als die mogelijkheid zich aanbied. Heb jij interesse in een tweede baan? Neem vrijblijvend contact op met een van onze recruiters om de mogelijkheden voor jou te bespreken.

Zit jij te denken om een tweede baan in de zorg te nemen?

Stuur ons je gegevens via het formulier op deze pagina. Mailen en bellen mag natuurlijk ook.