Detacheren als Anesthesiemedewerker

De anesthesiemedewerkers van Koraal nemen jou mee in het vak anesthesiemedewerker; wat houdt het vak in, hoe ziet een typische dag eruit, wat zijn de leuke én minder leuke dingen van het vak, welke competenties moet je bezitten en hoe is het om te werken op detacheringsbasis via Koraal?

Wat is een anesthesiemedewerker?

Als anesthesiemedewerker dien je narcose toe en ondersteun je de patiënt tijdens de gehele operatie. Het beroep anesthesiemedewerker is erg divers, geen dag is hetzelfde.

“Vaak denken mensen dat het beroep anesthesiemedewerker een beroep is wat veelal alleen wordt uitgevoerd, dit is zeker niet zo!”

Een anesthesiemedewerker is werkzaam in een operatieteam. Dit operatieteam is een erg divers team, met onder andere operatieassistenten, anesthesioloog en chirurgen. Je bent continu bezig met elkaar ondersteunen en informeren tijdens de operatie.

Hoe ziet een dag van een anesthesiemedewerker eruit bij Koraal PMS?

Een dag als anesthesiemedewerker bij Koraal is vaak heel divers je werkt namelijk niet standaard in 1 ziekenhuis of instelling. Je staat vroeg op (dit is in het begin vaak nog even wennen) en gaat naar het ziekenhuis waar jij die dag bent ingeroosterd. 
Vaak begint de dag met het gebruiksklaar maken van de operatiekamer, hierbij test je apparatuur zoals beademingstoestellen en monitoren. Ook leg je, aan de hand van de anesthesietechniek die gebuikt gaat worden, de benodigde materialen klaar zoals een ruggenprik of narcose. Vervolgens wordt de dag doorgenomen met het operatieteam van die dag. Hierbij wordt iedereen op de dag voorbereid. Nu is het tijd voor de eerste operatie. Het is mogelijk dat er 1 grote operatie op de dag wordt uitgevoerd, maar het is ook mogelijk dat er 12 kleinere operaties uitgevoerd worden. Dit is afhankelijk van het soort instelling waar je die dag werkt en op welke afdeling je werkzaam bent.

“De uitdaging bij korte operaties is het zo efficiënt en effectief de operatie afronden om door te kunnen naar de volgende patiënt”

“De uitdaging bij langere operaties is om continu met het team te communiceren en de juiste beslissingen op cruciale momenten te nemen, daarnaast is het tot in de puntjes voorbereiden van deze operaties leuk”

Na afloop van de operatie zorg je dat de patiënt overgedragen wordt aan jouw collega’s. Deze zullen de patiënt verder begeleiden in de nazorg. Na afloop van de operatie bereid je de operatiekamer weer voor, voor de volgende patiënt.

Wat zijn de leukste onderdelen en minder leuke delen van het vak volgens onze anesthesiemedewerker?

“In het begin was het best wel even wennen als anesthesiemedewerker”

Je komt net van jouw opleiding af, het is dan best spannend om ineens op een operatiekamer te staan en veel verantwoordelijkheid te hebben. Het is dan soms best fijn om in verschillende teams en werksituaties te werken, om snel gewend te raken aan het werk. Na de eerste maanden raak je al snel gewend aan het werk als anesthesiemedewerker.

“Het werken in teamverband is een van de leukste dingen van het vak”

Het werken in teams met verschillende groepen mensen met verschillende specialiteiten is erg leuk. Je hebt veel contact met jouw team en met de patiënten. Zeker als detacheerder kom je vaak met verschillende mensen in aanraking binnen jouw team. Als detacheerder is het vaak niet nodig dat je bij de werkoverleggen bent, zo kun je meer tijd steken in het uitoefenen van het anesthesie vak.

“Je doet in korte tijd veel ervaring op”

Als detacheerder werk je heel erg flexibel door bij meerdere ziekenhuizen/instellingen aan het werk te gaan. Hierdoor doe je in korte tijd veel ervaring op in verschillende werkomgevingen, teams en werkmethodes.

“Je moet wel vroeg opstaan”

Je moet als een van de eerste aanwezig zijn om de operatiekamer klaar te maken, dit betekend: vroeg opstaan! In het begin is dit zeker even wennen, als je eenmaal in het ritme zit is het goed te doen.

“Je werkt vaak binnen, zonder afwisseling van omgeving”

Als anesthesiemedewerker ben je het grootste gedeelte van de dag binnen in de operatiekamer, het is soms niet fijn om zo lang achter elkaar in een ruimte te zijn.

“Dit is ook een van de redenen dat ik ben gaan detacheren, zo kom af en toe nog op een andere locatie”.

Welke competenties heeft een anesthesiemedewerker nodig voor het werk?

Flexibiliteit is een van de belangrijkste competenties die je nodig hebt als anesthesiemedewerker, je moet met verschillende mensen kunnen werken en werken in afwisselende diensten. Zeker als detacheerder, die in veel werksituaties moet werken, is flexibiliteit een vereiste.

Stressbestendig is een belangrijke eis voor een anesthesiemedewerker. Je werkt in situaties waar (zeker bij complexe operaties) mensenlevens op het spel staan. Het is hierbij van belang dat je de rust kan bewaren en de operatie tot een goed einde kan brengen.

Als laatst, zoals hiervoor al besproken, is het van belang dat je goed in een team kan werken en een echte teamspeler bent. Je moet het leuk vinden om te overleggen/sparren tijdens de operatie over keuzes die worden gemaakt.

Hoe is het om als detacheerder voor Koraal te werken?

Het flexibel kunnen werken wordt als fijn ervaren zeker omdat je niet vastzit aan 1 vaste werkplek voor een hele lange tijd. Juist op jonge leeftijd is het goed om ervaring op te doen.

“in een andere keuken meekijken is fijn”.

Als detacheerder ben je door jouw flexibiliteit en ervaring breder en vaker inzetbaar, dit heeft als gevolg dat jouw loon t.o.v. jouw collega’s vaak wat hoger ligt.

Als detacheerder kom je vaak in organisaties waar mensen op vakantie zijn, ziek zijn of er over het algemeen extra hulp nodig is. Vaak merk je meteen dat jouw komst erg gewaardeerd wordt door collega’s.

Zou je het mensen aanraden om te gaan detacheren?

Onze medewerkers vinden het werken op detacheringsbasis erg leuk en zouden het dan ook zeker aanraden bij hun collega’s, echter is het niet voor iedereen weggelegd.

“Ja, zeker 100%. Je kunt je veel ervaring opdoen en met verschillende technieken werken en kun je goed ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Het is een goede manier om jezelf snel te ontwikkelen.” 

“Ja zeker, het is wel afhankelijk van jou als persoon en of je het leuk vindt om in een wisselende omgeving te werken. Als jij het leuk vind om in één vast team op een vaste locatie te werken is detacheren niet aan te raden.

Lijkt flexibel werken als Anesthesiemedewerker jou wel iets?

Vul dan je gegevens op onze open sollicitatie pagina in voor een vrijblijvend gesprek over jouw mogelijkheden!