Solliciteren voor een nieuwe baan, functie, etc. blijft altijd spannend. Ook al heb je bakken ervaring, er bestaat altijd de kans dat jij het niet wordt. Om deze kans toch zo klein mogelijk te maken is een goede voorbereiding zeker belangrijk. Maar hoe kan jij er nou nog meer voor zorgen dat ze jou wel moeten kiezen? Om je zo goed mogelijk voor te bereiden hebben wij voor jullie de do’s en don’t’s bij het solliciteren in de zorg op een rijtje gezet! 

Do’s

Don’t’s

Lees de vacature goed door

Niets is zo vervelend om er uiteindelijk achter te komen dat jij niet voldoet aan de vacature of dat het eigenlijk helemaal niks voor jou is. Lees daarom altijd goed wat er staat voor dat je gaat solliciteren. 

Liegen

Klinkt misschien logisch, maar het gebeurt toch vaker dan je denkt. Er worden vaak achtergrondcontroles gedaan. Als je dan hebt gelogen word je ook niet aangenomen. Wees dus eerlijk. 

Een overzichtelijk CV

Zeker in de zorg gaat het er om dat alles overzichtelijk en duidelijk aangegeven is. Wil je je daarnaast ook onderscheiden van anderen? Lees dan hier hoe dat kan door middel van je CV.

Lui zijn

Als je een goede indruk wilt maken, moet je de persoon die je CV leest laten weten dat je je huiswerk hebt gedaan. Verander bij elke sollicitatie je CV zodat het past bij de sollicitatie.

Bereid je goed voor

Wanneer je solliciteert naar een baan, doe dan veel onderzoek. Naar de plek waar je werkt, maar zorg ook dat je up-to-date bent met de functie. Niet overal gaat het er het zelfde aan toe natuurlijk.

Onnodige informatie toevoegen

In vele gevallen is het niet nodig om onnodig veel informatie te geven over wat voor geloof je hebt of op wie je hebt gestemd dit jaar. Zorg daarom alleen voor de informatie waar de werkgever naar gevraagd heeft. 

Wees beschrijvend

Geef veel details op als je jouw ervaring bij eerdere taken opgeeft. Hou het wel kort, want niemand heeft zin in pagina’s aan voorbeelden te lezen. 

Niet representatief kleden

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, kleed je je op de juiste manier. Zorg dat je er verzorgd uitziet en dat het bij de omgeving van het bedrijf past. De eerste indruk telt, dus zie er professioneel uit.

Wees enthousiast

Niemand zit te wachten op iemand die er geen zin in heeft. Dus zet je beste lach op en laat zien dat jij de baan wilt. 

Negatief zijn

Zorg ervoor dat je tijdens je sollicitatiegesprek niet roddelt over voormalige werknemers of ruzie maakt met de interviewer. Zoals je waarschijnlijk wel verwacht laat dit geen goede indruk achter. 

Flexibel

Wanneer je solliciteert voor een baan, krijg je misschien niet wat je wilt. Er kunnen andere vacatures zijn binnen het bedrijf, als je je best doet met je cv en je sollicitatiegesprek, wie weet krijg je misschien nog iets beters.

Verhinderd of te laat?

Ben je ziek, te laat of komt het toch even niet goed uit om op gesprek te komen? Laat dit altijd even weten. Dan heb je altijd kans op het gesprek te verzetten. Ook als je geen interesse meer hebt is het netjes dit te vermelden.

Alle tips onder de knie? Lees hier ook hoe je van LinkedIn gebruik kan maken voor het zoeken naar een nieuwe baan. 

Daarnaast staan er bij ons op de site ook een hoop vacatures. En misschien wel de perfecte voor jou!