Werkt de app?

Je zou zeggen met de technologie van tegenwoordig kunnen we al heel veel. Dat werd ook gedacht over de app om huidkanker op te sporen. Helaas bleek dit toch niet het geval te zijn. Zeker met de hete temperaturen en de felle zon van de afgelopen weken is het erg belangrijk om goed op je huid te letten. Smeer je daarom altijd goed in, maar let ook goed op of je geen nieuwe plekjes op je huid erbij hebt gekregen. 

Nu zou zo’n applicatie op de telefoon dan ook goed van pas en erg makkelijk kunnen zijn. Het Leids Universitair Medisch Centrum wilde wel zeker weten of het goed zou werken. Mensen die het academische centra in Leiden, Amsterdam, Maastricht en Rotterdam bezochten was gevraagd of ze twee plekken op de huid konden aantonen die ze onderzocht wilden hebben. Deze plekken werden door de app gefotografeerd en vervolgens ook onderzocht door dermatologen. 

Uiteindelijk werden 199 plekken onderzocht bij 125 mensen. In de meeste gevallen lukte het niet eens een goede foto te maken met de applicatie. Een groot deel van de plekjes die werden bestempeld met gemiddeld of hoog risico bleken gewoon een moedervlek of wratje te zijn. Dit laat toch wel zien dat de uitslag van de app niet erg betrouwbaar is. 

Twijfel?

Maar mocht je zelf nou twijfelen of er iets niet helemaal klopt? Laat het dan door je huisarts of een dermatoloog checken!