Overtuigen als werkgever in het sollicitatiegesprek

Voor kandidaten is een sollicitatiegesprek niet alleen het moment om zichzelf te bewijzen, het is ook een uitgelezen kans om de organisatie beter te leren kennen. Hoe kom je dan het beste uit de verf? Manon ten Holter, corporate recruiter bij YoungCapital, deelt haar gouden tip: “stel je open en voer het gesprek op basis van gelijkwaardigheid.”

Zorg voor tweerichtingsverkeer

Een goed sollicitatiegesprek is geen vragenvuur, vindt Ten Holter. “Het is tweerichtingsverkeer. Daarom creëer ik altijd een open sfeer, waarbij ook de sollicitant zich vrij voelt om vragen te stellen.”

Ten Holter vervolgt: “Het liefst zitten we niet tegenover elkaar, maar aan een ronde tafel of een driehoek. Het cv leg ik nog even aan de kant. Eerst vertel ik iets persoonlijks over mezelf, om het ijs te breken. Ik geef de ander mijn volle aandacht en leg nooit mijn telefoon op tafel. Met mijn open, geïnteresseerde houding hoop ik hetzelfde te bereiken bij de ander.”

Houd nooit iets achter

Volgens Ten Holter is het belangrijk om de sollicitant te voorzien van complete informatie. “Ik heb twee doelen: de kandidaat leren kennen en hem zo geïnformeerd mogelijk weer laten gaan. Ik neem altijd iemand mee die een vergelijkbare rol heeft en die onze organisatie goed vertegenwoordigt. Die persoon kan uit eigen ervaring over de functie vertellen. We houden nooit iets achter. Een kandidaat moet beslissen of hij bij ons wil werken op basis van werkelijke informatie. Het is ook in ons belang dat hij echt goed matcht.”

Leer de sollicitant beter kennen

Probeer eens wat anders dan de standaard vragen. Niet alleen leuker voor de sollicitant, maar ook voor jou. Zo leer je de persoon die tegenover je zit beter kennen. Hieronder lees je een aantal vragen die je kunt gebruiken om de sollicitant echt te leren kennen:

  • Wat heb je van huis uit meegekregen waar je heel trots op bent?;
  • Wat is het grootste compliment dat je op de werkvloer hebt gekregen?;
  • Hoe moeten wij jou inwerken?;
  • Als je een achtste dag in de week zou krijgen, wat zou je daar dan mee doen?

Creëer het hele plaatje

Indruk maak je vóór, tijdens en na het gesprek, vindt Ten Holter. “Niet alleen het gesprek zelf telt. Ook het contact voor- en achteraf, de ontvangst de koffie. Het draagt allemaal bij aan de beleving. Ook een goed idee: loop een rondje door het gebouw met een kandidaat die je een goede match lijkt. Alles om hem een zo volledig mogelijk beeld te geven.”

Maak van een ‘nee’ een ‘ja’

De laatste tip van Ten Holter? “Soms zegt de ideale kandidaat ‘nee’ op mijn baanaanbod. Dat kan ik accepteren, maar liever stel ik de vraag: ‘onder welke omstandigheden zou je de baan wél accepteren?’ Als de kandidaat nog van gedachten zou kunnen veranderen, dan weet hij zelf het beste waardoor dat kan. Door mijn vraag te beantwoorden, kan hij zichzelf overtuigen.”

Met deze krapte in de arbeidsmarkt is het van noodzaak om er alles aan te doen om talentvolle kandidaten binnen te slepen. Zorg er daarom voor dat een gesprek tweerichtingsverkeer is en biedt de kandidaat complete informatie. Graaf eens wat dieper dan anderen en streef er naar om van een ‘nee’ een ‘ja’ te maken. Zo kan jij de concurrentie net een stapje voor zijn.

Deze gastblog is aangeleverd door YoungCapital