Precies 1 week geleden vond er iets unieks plaats in Amsterdam. Er werd namelijk een patiënt geopereerd terwijl deze een film aan het bekijken was. Nu daagt natuurlijk de volgende vraag: Welke films zouden geschikt zijn voor een dergelijke ingreep?

De operatie

Hoogleraar Marlies Schijven zag een kans op de spanning en pijn bij een patiënt weg te nemen door alternatieve middelen in te zetten. Vooralsnog werd dit alleen bestreden door middel van medicatie. Het AMC heeft vorige week een experiment gehouden met de zogeheten videobril.

De patiënt keek gedurende de operatie naar een film. Op deze manier wist de patiënt te ontspannen tijdens de ingreep. Een privébioscoop dus. “Ik vond het echt een verrijking, het voelde als een luxe, terwijl iedereen aan het werk was keek ik naar een film”, aldus de patiënt.

Waar voor je geld

Een grappig feit is dat de bioscoopketen Pathé een leuke aanvulling op het experiment had. Indien de operatie afgerond werd terwijl de film nog bezig was, ontvingen de patiënten een bioscoopbon. Op deze manier konden ze de film toch afkijken.

Wij vonden dit een leuk experiment. Stel dat dit een nieuwe ontwikkeling gaat worden, welke films zullen dan geschikt zijn?

Gruwelijke horror?

In dit voorbeeld werd de film “De nieuwe wildernis” getoond. Een rustgevende Nederlandse natuurfilm uit 2013. Een veilige start. Maar hoe ver kunnen ziekenhuizen gaan met deze vorm van ontspanning?

Voor operaties op kinderen zal het eenvoudig zijn. Kinderfilms is lijkt geen probleem. Maar wat ga je opzetten voor de volwassenen? Snoeiharde horror, een romantische komedie of steeds weer een natuurfilm?