Een baan als verpleegkundige wat houdt het allemaal in?

Start je je baan als verpleegkundige dan kom je in aanraking met veel verschillende soorten mensen, hulpverleners, ziektebeelden en gezondheidsproblemen. Het overleggen en afstemming tussen verpleegkundige, specialisten en andere collega’s komt dan ook geregeld voor.

Opleiding voor verpleegkundige

Voor een baan als verpleegkundige zijn er verschillende mogelijkheden je kan een opleiding verpleegkundige MBO en HBO starten. Met beide opleidingen kan je veel kanten op. Met deze opleidingen kan je aan de slag in een ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis, de thuiszorg en de geestelijke gezondheidszorg.

Wat doe je als verpleegkundige

Wanneer een patiënt het ziekenhuis binnen komt voor onderzoek of gezondheidsproblemen, werk je de zorg van de patiënt af volgens een zorgplan en verleen je verpleegkundige zorg door verpleegkundige diagnose.

De verpleegkundige zorg van het assisteren van de arts bij een behandeling tot het toedienen van medicijnen. Patiënten die afhankelijk zijn van apparaten vallen ook onder toezicht van verpleegkundige. Belangrijkste taak van verpleegkundige is de gezondheidstoestand van de patiënt nauwlettend in de gaten te houden. Hulpverleners kunnen ingeschakeld worden wanneer de situatie er naar vraagt. Als verpleegkundige in een ziekenhuis ben je ook het aanspreekpunt voor familie en vrienden. Je stelt de patiënt gerust en verstrekt informatie over hun verblijf in het ziekenhuis.

 

Is een baan als verpleegkundige wat voor jou?

Ben jij praktisch ingesteld?
Beschik je over observatievermogen?
Ben jij Stressbestendig?
En beschik je over goede mondelingen en schriftelijke communicatie?

Loopbaan van een verpleegkundige

Wanneer je je opleiding als verpleegkundige MBO of HBO hebt behaald kan je kiezen uit veel verschillende functies en sectoren. De thuiszorg, wijkverpleging, woonbegeleider of psychiatrisch verpleegkundige. Met aanvullende scholing kan je het management in of werken als leraar, praktijkbegeleider, hoofdverpleegkundige of verpleegkundige op managementniveau.

Mocht je passie bij uitvoerende werkzaamheden liggen, kun je je met aanvullende en interne opleidingen specialiseren. Na de specialisatie kan je denken aan kinderverpleegkundige, neonatologie verpleegkundige, intensive care verpleegkundige, kraamverpleegkundige, ambulanceverpleegkundige, verpleegkundige oncologie en dialyseverpleegkundige. Daarnaast zijn er sectoren waarin je verder kan als arboverpleegkundige, ouderenzorg, schoolverpleegkundige, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, offshore verpleegkundige, verpleegkundige huisartsenpraktijk en specialist chronische zieken.

Als je de uitvoerende werkzaamheden het meest interessant vindt, kun je je met interne of aanvullende opleidingen specialiseren in richtingen zoals kraamverpleegkunde, neonatologie verpleegkunde, intensive care verpleegkunde, ambulanceverpleegkunde, kinderverpleegkunde, verpleegkunde oncologie(kanker) of dialyseverpleegkunde. Tevens kun je je ook in andere sectoren verdiepen zoals schoolverpleegkundige, sociaalpsychiatrisch verpleegkundige, Arboverpleegkundige, specialist ouderenzorg, specialist chronisch zieken of verpleegkundige in een huisartsenpraktijk.

Salaris van een verpleegkundige

Wanneer je nog in opleiding bent krijg je een vergoeding in plaats van loon, deze vergoeding is gebaseerd op je leeftijd. De vergoeding begint vanaf €520,- en loopt tot €3000,- per maand.

Je brutosalaris als beginnende verpleegkundige is €1765,- per maand exclusief vakantie toeslag, eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslagen die liggen tussen 22% en 60%. Het salaris kan per ziekenhuis verschillen.

Vacatures verpleegkundige