Elk jaar komen er ongeveer 18 miljoen diagnostische fouten voor en bijna elke persoon zal er één ervaren tijdens zijn leven. Waardoor diagnostische fouten een afgezwakte medische crisis worden.

Wanneer we naar een dokter gaan met een aandoening of symptomen van welke aard dan ook, is het eerste wat we willen weten ‘wat is het dat ik heb?’ Een juiste diagnose is de eerste stap in het vinden van de juiste behandeling, maar deze wordt niet altijd gegeven op de manier waar patiënten op hopen.

Helaas zijn huisartsen in de algemene geneeskunde het meest geneigd diagnostische fouten te maken, omdat ze meestal de eerste stap zijn in het bieden van zorg aan patiënten en het onmogelijk is om een ​​expert te zijn in alle geneesmiddelen. Zo ontvangen generalisten gemiddeld 21 uur training in de dermatologie, maar zij zien meer dan 65% van de huidaandoeningen. Het onvermijdelijke gevolg is dat een verbazingwekkende 48% van de huidpresentatiediagnoses gemaakt door niet-dermatologen onjuist zijn.

Kunnen we het verbeteren?

Er zijn veel argumenten aangevoerd om artsen te verdedigen tegen verkeerde diagnoses, waarvan de belangrijkste is “we zijn allemaal mensen en mensen maken fouten.” Het is zeker waar dat we allemaal fouten maken, maar is er iets dat we kunnen doen om niet zo veel fouten te maken, vooral in de medische praktijk, een gebied waar fouten vaak onomkeerbaar zijn en grote schade aan patiënten kunnen toebrengen?

Allereerst moeten we de oorzaak van diagnostische fouten achterhalen. Bij het stellen van een diagnose op het zorgpunt, zoeken artsen naar klassieke presentaties van de ziekte in plaats van de variaties, maar ziektesymptomen kunnen van patiënt tot patiënt aanzienlijk variëren. Toekomstige artsen concentreren zich waarschijnlijk op het leren van de representatieve, meest voorkomende presentaties van de diagnoses en hebben weinig kans om de zeldzame en ongewone presentaties te verkennen.

Kunstmatige intelligentie is iets heel opwindends. Maar betekent dat dat machines artsen kunnen vervangen en elk probleem oplossen dat we hebben? Hoewel KI zeker een revolutie teweegbrengt in de geneeskunde, is het waarschijnlijk niet de ultieme oplossing voor de grootste zorg voor de patiëntveiligheid. Door de ongeëvenaarde grondigheid en precisie van de machine te combineren bij het opsporen van problemen en de diepgaande kennis van de mens en de empirische praktijk bij het oplossen van problemen, kijken we naar een ander soort intelligentie – verbeterde intelligentie. Machine learning, mits op de juiste manier toegepast, kan artsen bevrijden van administratief werk en de cognitieve belasting in de klinische praktijk verminderen.