Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een obstetrie verpleegkundige?

Heel veel doorgroeimogelijkheden zijn er niet meer binnen het vakgebied. Wel is het nog mogelijk om een niveau hoger te gaan en de opleiding HBO obstetrie verpleegkundige volgen. Daarna is de meest voor de hand liggende groeimogelijkheid verpleegkundig specialist.

Als verpleegkundig specialist combineer je verpleegkundige behandelingen met medische handelingen binnen jouw vakgebied. Het kan zo zijn dat je alleen werkt, maar ook dat je samenwerkt met bijvoorbeeld huisartsen of medisch specialisten en deze ondersteund hun bij het uitvoeren van werkzaamheden.

Er zijn een aantal verschillende soorten verpleegkundige specialismen

L

Acute zorg bij somatische aandoeningen

L

Chronische zorg bij somatische aandoeningen

L

Intensieve zorg bij somatische aandoeningen

L

Preventieve zorg bij somatische aandoeningen

L

Geestelijke gezondheidszorg

De opleiding voor verpleegkundig specialist is een HBO-master (vaak duren deze 2 jaar). Dit betekent dat je als je minimaal een HBO opleiding (obstetrie verpleegkundige) afgerond moet hebben. Afhankelijk van welk verpleegkundig specialisme je kiest voer je verschillende handelingen uit zoals; informatie geven over een operatie, het doen van lichamelijke onderzoeken, bespreken van de uitslagen met patiënten, voorlichting geven en medicijnen voorschrijven.

Als verpleegkundig specialist ben je expert op jouw vakgebied. Een deel van je taken ligt daarom ook op het gebied van onderwijs. Je geeft bijvoorbeeld les aan zowel verpleegkundigen als aan arts-assistenten en soms zelfs ook aan medisch specialisten. Verder geef je ook voorlichting aan bijvoorbeeld patiëntenorganisaties. Daarnaast is het verbeteren van de levenssituatie van de patiënt of client voor jou een prioriteit.

Kort samengevat

Als verpleegkundig specialist vormen jij samen met jouw collega’s de toplaag van de verpleegkundige zorg en kan jij werken op het grensgebied van zorg en de behandeling van de patiënt. Het verschil met obstetrie verpleegkundige is best groot, zo ben jij bezig binnen een (vaak) nieuw vakgebied waarbij er veel nieuwe taken moet uitvoeren.

Lijkt flexibel werken als obstetrie verpleegkundige jou wel iets?

Vul dan je gegevens op onze open sollicitatie pagina in voor een vrijblijvend gesprek over jouw mogelijkheden!