Een detacheringsbureau in de zorg, wat is dat eigenlijk?

Misschien ben je werkzaam in de zorg; wil je gaan werken in de zorg; of ben je gewoon nieuwsgierig. Je hebt vast wel gemerkt dat er de afgelopen jaren veel veranderd is in de zorg. Zo is de vraag naar zorgmedewerkers is de laatste jaren flink gegroeid en heeft de uitbraak van het coronavirus deze vraag alleen maar doen toegenomen. Door de extra behoefte aan zorgpersoneel bij zorginstellingen is detachering voor veel zorginstellingen de ideale oplossing. Maar waarom en hoe?

Wij als detacheringsbureau hebben dit blogbericht geschreven om jou duidelijkheid te geven wat detacheren inhoudt. Zo bespreken we de ervaringen van detacheerders en laten we je de voordelen zien voor zowel zorgpersoneel als zorginstellingen. Hierdoor heb je na deze blog een beter beeld van wat detacheren in de zorg inhoudt. Mocht je na het lezen van de blog nog gerichte vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wat houdt detacheren in?

Detacheren betekent simpel gezegd: personeel wordt tijdelijk ingezet bij een organisatie, terwijl het personeel onder contract staat bij het detacheringsbureau Koraal. Er zijn verschillende manieren waarom dit voordeling kan zijn. Er is een groot tekort aan zorgpersoneel en om geen onderbezet team te krijgen kan het voor de zorginstelling voordelig zijn zorgpersoneel tijdelijk in te zetten.

Gevolgen voor de zorgprofessional

Aan de zorgprofessional kan hierdoor meer uitdaging/ervaring geboden worden door de afwisselende werkzaamheden en de mogelijkheid op verschillende plekken te werken. Het contract bij een detacheringsbureau is geheel vergelijkbaar met een loondienstbetrekking bij een instelling: CAO, verlofdagen, ORT, een vast salaris, eindejaarsuitkeringen maar omdat je flexibeler gaat werken zorgt Koraal voor een leaseauto en een plus op je inkomen. Meestal gebeurt dit op basis van langdurige overeenkomsten. Zo zijn er verschillende contractvormen mogelijk:

\

Een contract voor bepaalde tijd

\

Een contract voor onbepaalde tijd

\

Een project-contract

\

Een oproepcontract.

Dit contract wordt in overleg gesloten zodat het contract voor beiden partijen passend is.  Als detacheerder kun je een gelijk aantal uur werken van 24 uur (parttime) tot 40 uur (fulltime).  Je kan is tegenstelling tot het werken voor een zorginstelling ook regelmatiger om uren die jou uitkomen werken. Dit komt doordat je aankan geven alleen in middagen of avonden ingezet te worden.  De werkdruk is vergelijkbaar met vast werken, alleen door de afwisseling houdt het werk uitdagender.

Wensen van de zorgprofessional en opdrachtgever

Detachering houdt in dat je flexibel inzetbaar bent en vaak op verschillende plekken werkt. Deze flexibele inzet gaat altijd in overleg, het detacheringsbureau kijkt  en luistert zowel naar de wensen van de zorgprofessional als de wensen van de opdrachtgever. Zo wordt uiteindelijk gekeken naar de duur van de flexibele inzet, bijvoorbeeld 6 of 12 maanden en de plaats waar je wil werken. Iedere instelling heeft zijn specialismen en zodoende kun je je ontwikkelen in de gewenste specialisatie. Jij, de zorgprofessional staat hierin centraal. 

Wat is het verschil met werken als Zzp’er?

De naam zzp staat voor: ‘zelfstandige zonder personeel’. Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een zelfstandig ondernemer voert op basis van een overeenkomst, werkzaamheden uit voor meerdere opdrachtgevers. Het grote verschil is dat de ZZP ‘’zelfstandig’’ is en dus zelf moet zorgen voor plekken om te worden ingezet. Als detacheerder ben je in dienst van een detacheringsbureau. Dit zorgt voor meer zekerheid, je salaris wordt namelijk betaald door het detacheringsbureau en je bent niet afhankelijk van een werkplek of je wel werk vindt. Hiernaast heeft het detacheringsbureau een groot database met mogelijke werkplekken om jou als zorgprofessional te plaatsen. Als Zzp’er ben je veel van jouw kostbare tijd kwijt met zaken rondom het ondernemen, denk hierbij aan het vinden van de juiste werkplek, administratie en verzekeringen. Als detacheerder wordt dit allemaal vanuit het detacheringsbureau voor je geregeld.

Naast zekerheid en tijd is ook het salaris dat je als een detacheerder krijgt nog steeds hoger dan wanneer je vast in dienst bent bij een zorginstelling. Uit ervaring blijkt ook dat Ziekenhuizen minder kritisch tegen detacheerders aan kijken, dit komt doordat detacheerders vaak flexibeler zijn met werktijden en inzetbaarheid en doormiddel van trainingen, en cursussen hun kennis beter hebben kunnen onderhouden.

Tijd voor de zorgvrager

Bij het detacheringsbureau begrijpen ze als geen ander dat een zorgprofessional zijn kostbare tijd het liefst bezig is met de zorgvrager. Wij weten dat jij als professional alleen met passie zorg aan patiënten wil verlenen. De werkgever ziet ook graag dat zijn werknemers hier alle tijd aan kunnen besteden en dus niet bezig zijn met administratie, het invullen van loonlijstjes het maken van werkplanningen enz. wanneer gedetacheerd wordt of er detacheerders voor je werken via het detacheringsbureau worden deze werkzaamheden zo veel mogelijk uit handen genomen. Via het detacheringsbureau werkt dit namelijk allemaal gemakkelijk via een app waarin jij zelf alles bij kan houden, zodat jij jouw tijd kan besteden hoe jij dit het liefste doet namelijk het zorgen voor de zorgvrager.

Voldoen aan de piek van de zorg

Wanneer je als zorginstelling samenwerkt met een detacheringsbureau kun je aan de piek van de vraag voldoen, en wanneer alles weer genormaliseerd is, kunnen de normale diensten worden hervat. Daarnaast is het gebruik maken van detachering kostenbesparend. Personeel wordt tijdelijk ingezet waardoor ook oplossingen geboden kunnen worden bij situaties van zwangerschaps- en bevallingsverlof of bij ziekteverzuim. In samenwerking met het detacheringsbureau Koraal wordt er gezorgd dat er tijdens een piek altijd het best gekwalificeerde personeel wordt ingezet doormiddel van recruitment op maat en aanvullende trainingen.

Wakker geschud door Covid pandemie

We hebben allemaal last (gehad) van de corona crisis, vooral de zorg is hard geraakt in deze tijd. Als detacheringsbureau vinden wij dit dan ook een erg belangrijke kwestie, daarom proberen we altijd met zowel de werkgever als de zorgprofessional mee te denken en tot een oplossing te komen. Het samenwerken met ons als detacheringsbureau kan je als werkgever helpen om de kwaliteit van zorg die de zorgvrager verdiend te kunnen behouden. Als werknemer kan het je helpen in deze tijd zorginstellingen mee te helpen bij de crisis waar we met ze alle in zitten. Zo heb jij wanneer je werkt voor een detacheringsbureau is deze tijden een afwisselende baan waarmee je verschillende zorginstellingen uit de brand helpt.

Door o.a.  De hoge werkdruk en verplichte quarantaine bij besmetting of besmetting in directe omgeving is er veel extra ziekteverzuim op de werkvloer. Dit kan leiden tot onderbezetting, ontevreden personeel en ook het kan het ten koste gaan van de zorg die de zorgvrager nodig heeft. Jij als zorgprofessional bij een detacheringsbureau kan je inzetten voor een van de instellingen, wanneer er onderbezetting op een werkvloer is door hier tijdelijk te werken. Een detacheringsbureau met een groot database goede flexibele krachten kan uitkomst bieden, die ervoor zorgt dat de continuïteit/ kwaliteit van zorg niet in het geding komt.

Gekwalificeerde professionals op korte termijn beschikbaar

Een detacheringsbureau heeft op korte termijn gekwalificeerde, goed opgeleide professionals beschikbaar die voor korte of langere periode ingehuurd kunnen worden. Het detacheringsbureau blijft juridisch gezien de werkgever, dit betekent dat de opdrachtgever niet verantwoordelijk is voor de afdracht van werkgeverslasten en geen verantwoording draagt voor de werkgeversrisico’s (ziekte, reiskosten, begeleiding, training en verzekeringen). Mede hierdoor is het inhuren van professionals via een detacheringsbureau duurder dan het inhuren van personeel via een uitzendbureau. Hier staat tegenover dat de opdrachtgever wel op korte termijn af van de gedetacheerde medewerkers en dus flexibiliteit.

Gemotiveerde & flexibele werknemers

Wij, als detacheringsbureau, merken vaak dat zorgprofessionals super gemotiveerd en met een nieuwe frisse blik terugkeren naar de afdeling waar ze voorheen werkten. Ook dit is een van de grote voordelen voor werkgevers wanneer zij gebruik maken van detacheerders. Ook zijn de zorgprofessionals ervaren in het werken en aanpassen op verschillende werkplekken en helemaal up-to-date van alle kennis in het vakgebied. Het personeel is tijdelijk en daarom flexibel inzetbaar. Zo is het in samenwerking met een detacheringsbureau veel makkelijker om op dagen dat het lastig is personeel te plaatsen (denk aan de feestdagen & de bouwvak) toch de geschikte zorgprofessionals te vinden. Dit komt doordat er in de grote database van het detacheringsbureau juist zorgprofessionals beschikbaar zijn om te werken op deze dagen. Voor de werkgever maar natuurlijk ook voor de zorgvrager is het erg vervelend wanneer er een onderbezet team staat. Dit geld ook voor de zorgprofessional die op zijn vrije dag moet invallen vanwege verzuim van collega’s. Als er al een onderbezet team staat en er vallen ook nog mensen uit door bijvoorbeeld ziekte kan dit voor grote problemen zorgen. Het kan in dit soort situaties een groot voordeel zijn om op dit soort belangrijke dagen via het detacheringsbureau een team te hebben klaarstaan met flexibele en gemotiveerde zorgprofessionals.

Toch zijn er altijd voordelen voor de werkgever wanneer ze detacheerders in dienst nemen. Zorginstellingen maken vaak pas gebruik van het detacheringsbureau wanneer het van noodzakelijk kwaad is. Zoals bij een personeelstekort.  Maar ook wanneer het niet noodzakelijk is blijven er vele voordelen bestaan bij het inzetten van flexibel en tijdelijk personeel via een detacheringsbureau. 

Voordelen werken als  zorgprofessional bij Koraal.

In deze blog zijn al verschillende aspecten naar boven gekomen waarom werken als detacheerder voor een detacheringsbureau zo voordeling kan zijn. Hieronder staan de vele voordelen die een zorgprofessional heeft:

N

Vast contract

Als detacheerder in de zorg heb je de mogelijkheid om flexibel te werken maar ervaar je ook de zekerheid van een vast contract

N

Zekerheid salaris

Tussen je opdrachten door word je gewoon doorbetaald door het detacheringsbureau

N

Diversiteit

Tussen je opdrachten door word je gewoon doorbetaald door het detacheringsbureau

N

Boost je carrière

Je maakt een onderscheidende stap in je carrière

N

Hoger salaris

Wanneer jij flexibel inzetbaar bent, is jouw salaris vaak ook gunstiger

N

Persoonlijke begeleiding

Persoonlijke begeleiding bij het zoeken van de juiste positie

Het proces

Als je ervoor kiest om te gaan werken als detacheerder ga je samen met het detacheringsbureau opzoek naar geschikte opdrachten. De zorgprofessional wordt tijdelijk ingezet bij een organisatie, terwijl het personeel onder contract staat bij het detacheringsbureau.  Dit kunnen zowel lange- als korte-termijn opdrachten zijn, dat ligt met name aan jouw voorkeuren. Wanneer je begint met jouw opdracht blijft het detacheringsbureau jouw werkgever en betrokken bij jouw werkzaamheden. Wanneer het bij een opdracht bevalt, probeert het detacheringsbureau je vaak langer bij deze opdracht te houden. Zo niet? Dan wordt er vaak gezocht naar een nieuwe opdracht. Zo is het afwisselend werk en kom je in een loopbaan op veel verschillende plekken terecht.

Jouw loopbaan bij het detacheringsbureau

Als zorg professional die werkt voor het detacheringsbureau ben je continu bezig met zelfontwikkeling. Dit kan op verschillende manieren.  Wanneer je als zorgprofessional werkzaam bent voor een detacheringsbureau werk je tijdens je loopbaan bij veel verschillende instellingen, binnen die verschillende instellingen merk je dat nergens op dezelfde manier gewerkt wordt, en dat iedere afdeling zijn eigen specialisaties heeft. Bij het detacheringsbureau leer jij hierop inspelen om zo op deze manier jezelf te kunnen specialiseren in wat jij interessant en leuk vindt. Hier krijg je bij Koraal de juiste begeleiding en sturing in. Naast ervaring op de werkvloer en een jaarlijkse bijscholing vanuit het detacheringsbureau, kun je jezelf ook ontwikkelen met cursussen en opleidingen een goed detacheringsbureau biedt hier een scholingsbudget voor aan.

Als je ervoor kiest om te gaan werken als detacheerder ga je samen met het detacheringsbureau opzoek naar geschikte opdrachten. De zorgprofessional wordt tijdelijk ingezet bij een organisatie, terwijl het personeel onder contract staat bij het detacheringsbureau.  Dit kunnen zowel lange- als korte-termijn opdrachten zijn, dat ligt met name aan jouw voorkeuren. Wanneer je begint met jouw opdracht blijft het detacheringsbureau jouw werkgever en betrokken bij jouw werkzaamheden. Wanneer het bij een opdracht bevalt, probeert het detacheringsbureau je vaak langer bij deze opdracht te houden. Zo niet? Dan wordt er vaak gezocht naar een nieuwe opdracht. Zo is het afwisselend werk en kom je in een loopbaan op veel verschillende plekken terecht.

Koraal

In deze blog is besproken wat een detacheringsbureau is welke voordelen een detacheringsbureau aan u als zorgprofessional kan bieden.  Ook hebben we besproken welke voordelen hiermee gepaard gaan voor de zorginstelling. Een goed detacheringsbureau weet dat het erg belangrijk is de juiste match te maken tussen de zorginstelling en de professional.

Hoe werkt Koraal als detacheringsbureau

Wij als detacheringsbureau vinden het belangrijk dat de juiste match tussen medewerker en zorginstelling ontstaat. Dit doen wij door het zorgvuldige screenen van kandidaten. Na een persoonlijk gesprek kijken wij naar uw behoefte en worden er geschikte kandidaten aan de zorginstelling voorgesteld. Koraal als detacheringsbureau vindt het belangrijk om zo een match tussen kandidaat en zorginstelling te verwezenlijken. Dit is al sinds het jaar 2000 het uitgangspunt waarop Koraal screent. De cultuur van het bedrijf is hierin belangrijk, om te toetsen of de kandidaat binnen uw afdeling/team past. want daarna komt de kandidaat als zorgprofessional een dag proefdraaien. Dit gebeurt geheel kosteloos. Na deze dag heeft u als werkgever een gesprek met Koraal over de kandidaat. Wanneer er vanuit beide kanten een klik is, kan de kandidaat in dienst treden bij de instelling.

Extra voordelen wanneer je werkt bij Koraal

N

Bovengemiddeld salaris

Vanwege jouw flexibele inzet
N

Scholingsmogelijkheden

Blijf bewust en bekwaam
N

Persoonlijke begeleiding

Gedurende gehele loopbaan
N

Diverse contractvormen

Flexibel, tijdelijk of vast
N

Personeelsuitjes

Skiweekend, bbq’s en meer

N

Welkomstbonus

T.w.v. €3000. Meer info >

N

Reiskostenvergoeding

Wordt standaard vergoed

N

Of een mooie leaseauto

Met tankpas

Vrijblijvend in gesprek over jouw mogelijkheden?

Wanneer je deze informatie interessant vond en misschien aan het nadenken bent om zelf te gaan werken als detacheerder bij een detacheringsbureau, Stel ik je graag voor aan koraal.