Als verpleegkundige aan de slag in een penitentiaire inrichting.

 Lucinda Tel

Lucinda Tel

Verpleegkundige

Ik ben nu voor zo’n vijf jaar aan het werk als verpleegkundige. De eerste paar jaar met plezier in een ziekenhuis gewerkt op vaste basis. Maar omdat ik toch op zoek was naar wat meer afwisseling heb ik rond gekeken op internet en kwam toen via een vacature bij Koraal terecht. Vrij snel werd ik na gebeld, wat ik erg enthousiast had ervaren en kon ik dezelfde week nog langs komen voor het kennismakingsgesprek. Dit gesprek vond ik fijn verlopen, mijn vragen werden goed beantwoord. Het was een heel open en vrij laagdrempelig gesprek.

Sinds juni ben ik aan de slag bij Koraal en werd ik ingezet in verschillende ziekenhuizen en klinieken, waardoor ik wel de afwisseling kreeg die ik zocht. De eerste paar maanden waren wel even wennen omdat ik altijd gewend was in hetzelfde ziekenhuis te werken. Daarbij werd ik goed geholpen door Koraal, als ik vragen had kon ik altijd bellen.

Na een paar maanden te werken voor Koraal kreeg ik een vaste opdracht aangeboden in een penitentiaire inrichting. Dit leek mij een leerzame, nieuwe uitdaging en ben ik hier 2 oktober begonnen. Ik was wel zenuwachtig de eerste dag, het is toch een gevangenis met alleen maar mannen en ik ben een vrouw dus dan word je gezien als het ‘nieuwe vlees’. Daar moet je wel een beetje je mannetje kunnen staan. Ze vragen een hoop aandacht op dat moment en de vraag is dan hoe ga je daar mee om? Ik ben daar heel nuchter in, maar de eerste week is het even wennen. Na een week wist ik wel hoe ik het moest aanpakken en mijn collega’s zijn ook super behulpzaam hierin! Ze zijn erg meegaand en ik kan ze alles vragen.

Ik heb het tot nu toe ervaren als zeer plezierig en ook erg leerzaam om te werken als verpleegkundige in een gevangenis. Er is zoveel diversiteit in het werk, gedetineerden kunnen uiteenlopende klachten hebben. Zoals oor- of keelontsteking, hartproblemen, maar ze kunnen ook een verslaving problematiek hebben. Dat is weer een vak apart en voor mij heel leerzaam om te kijken hoe je daarmee om moet gaan. Wat ik eerder niet had ervaren in het ziekenhuis is mijn eigen verpleegkundig spreekuur. Hier kan ik veel initiatief nemen en mag ik ook zelf recepten voor schrijven. Die worden natuurlijk wel nog eerst goed gekeurd door de arts.

Het werk in een gevangenis is niet te vergelijken met werken in een ziekenhuis. Ik vind het tot nu toe wel leuker, meer initiatief kunnen nemen en ik leer een hoop andere dingen. Het moet je wel liggen, ik denk dat het erg verschilt per persoon of je het naar je zin zal hebben. Werken in een gevangenis houdt in je geen electronica naar binnen mag brengen als personeel en alles is strict beveiligd, denk aan deuren en camera bewaking. En je werkt met gedetineerden die een delict hebben begaan. In het begin vond ik dit ook spannend maar ik bleef mezelf en na een tijdje weet je ook precies hoe je erop moet reageren.

Ik zou het wel zeker aanraden als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging en ik zie mijzelf hier zeker voorlopig nog werken! Het bevalt mij erg goed en als het tijd is voor verandering geef ik dat wel weer aan bij Koraal.

Wil je ook werken in een penitentiaire inrichting?


Benieuwd naar onze andere vacatures?