Zzp in de zorg, wat zijn de voor- en nadelen?

Zzp in de zorg. Er zijn verschillende werkvormen in de zorg, die mogelijk interessant voor jou zijn. Bijvoorbeeld flexibel werken. Flexibel werken in de zorg kun je onder andere doen als zzp’er. Waarschijnlijk heb je hier al van gehoord of ken je zelfs collega’s die al als zzp’er in de zorg werken, want het wordt steeds populairder. Maar wat is een zzp’er nou precies? En wat komt er allemaal bij kijken wanneer je als zzp’er gaat werken in de zorg? Wij leggen het voor jou uit.

Wat is zzp in de zorg?

De naam zzp staat voor: ‘zelfstandige zonder personeel’. Een zzp’er is een zelfstandige ondernemer die geen personeel in dienst heeft. Een zelfstandig ondernemer voert op basis van een overeenkomst, werkzaamheden uit voor meerdere opdrachtgevers. Werken als zzp’er in de zorg biedt vele voordelen voor jou en de zorginstelling.

Eigen baas

Je bepaalt je eigen werktijden, uurtarief en vaak ook de manier van werken. Als zzp’er bepaal je dit allemaal zelf. Dit is misschien wel het grootste voordeel van werken als zzp’er in de zorg. Dat betekent ook minder onregelmatigheid en als je wilt ook helemaal geen nachtdiensten. De duur van de opdrachten hangt af van de afspraken die jij met jouw opdrachtgever maakt.

Persoonlijke ontwikkeling

Omdat je de mogelijkheid hebt om voor verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan, heb je veel variatie in je werk en doe je zo ook meer kennis en ervaring op. Zo zijn er via onze organisatie al verschillende zorgprofessionals als zzp’er in de zorg aan de slag gegaan, die voor veel verschillende opdrachtgevers hebben kunnen werken.

Salaris

Omdat je als zzp’er je eigen uren bepaalt, verdien je ook flink meer dan dat je ‘’normaal’’ in dienst gaat bij een organisatie. Ook dit is voor veel mensen een reden om als zzp’er aan de slag te gaan.

Manier van werken

Zelfstandig werkende zorgverleners geven aan dat ze meer plezier ervaren aan hun werk, omdat ze zelf hun cliënten kunnen uitkiezen.

Maar waar moet je rekening mee houden?

Natuurlijk komen er ook een aantal risico’s kijken bij het werken als zzp’er in de zorg. Als je aan de slag wilt gaan als zzp’er moet je ook rekening houden met de volgende punten.

Minder salariszekerheid

Je wordt alleen betaald voor de uren die je ook daadwerkelijk werkt. Bij ziekte en vakantie krijg je dus niet doorbetaald. Je hebt als zzp’er geen vast contract waardoor je dus minder zekerheid hebt.

Verzekeringen

Als zelfstandig ondernemer word je daardoor, gewild of ongewild, voor de keuze gesteld om een (dure) arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten. Verder is het verplicht om een ziektekostenverzekering te nemen (dit is de enige verplichte verzekering als zzp’er).

Inhuren zzp'ers

Ziekenhuizen proberen de laatste tijd steeds minder zzp’ers in te huren. Een reden hiervoor zijn de hoge kosten, omdat zzp’ers vaak een hoog tarief hanteren. Daarnaast vinden patiënten het vaak niet prettig wanneer ze steeds door iemand anders behandeld worden.

Pensioen

Als zzp’er zul je ook voor je eigen pensioen moeten zorgen. Je bouwt namelijk geen pensioen op als zzp’er. Het is dus verstandig om tijdens je periode dat je als zzp’er werkt maandelijks wat geld aan de kant te zetten voor als je later met pensioen gaat. Iedere zzp’er heeft hiervoor natuurlijk zijn of haar eigen aanpak. Natuurlijk ontvang je, net als elke andere Nederland, wel AOW op je 67ste.

Nu weet je ongeveer wat de voordelen van het zzp’en zijn. Misschien kun jij je nu ook voorstellen waarom zorgprofessionals hier de afgelopen tijd zoveel over nadenken. Maar als jij nu echt zzp´er wilt worden, hoe ga je daarmee aan de slag?

Inschrijven bij de KvK

Als je als zzp’er in de zorg aan de slag wil gaan zul je je ook in moeten schrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit kost eenmalig €50,-. De KvK geeft vervolgens jouw gegevens door aan de belastingdienst en zij sturen binnen twee weken jouw btw-id en omzetbelastingnummer per post. Als rechtsvormen kiezen veel zzp’ers een eenmanszaak of een BV.

AGB code

De AGB-code staat voor Algemene Gegevens Beheer Zorgverleners. Deze code heb je nodig bij het indienen van declaraties van geboden zorg die vergoed wordt door de zorgverzekeraar. Elke zorgverlener heeft een eigen code nodig. Deze code is noodzakelijk als je wordt uitbetaald door de zorgverzekering van een cliënt. Je kunt de code kosteloos aanvragen op www.abgcode.nl. Je vult het formulier in en je geeft je BIG-registratienummer op.

Wanneer je geen BIG geregistreerde zorgverlener bent vraag je de code aan op je onderneming in plaats van je persoonlijke titel. Hierbij moet je het bewijs van inschrijving van de KvK meesturen. Deze mag niet ouder zijn dan drie maanden.

Keurmerk

Als zzp’er in de zorg kun je een kwaliteitskeurmerk aanvragen. Met een keurmerk hoef je niet steeds aan te tonen dat je voldoet aan alle eisen. Het is een kwaliteitsbewijs waarmee je laat zien dat je professioneel omgaat met je ondernemerschap. En het geeft je opdrachtgevers de zekerheid dat je volgens de eisen en regels werkt. Je bent niet verplicht om een keurmerk te voeren. Je bepaalt zelf of een keurmerk bij je past.

Samengevat, het is wel veel werk om echt als zzp’er in de zorg te werken. Natuurlijk zijn er partners, zoals wij, die hier al jaren ervaring in hebben, en die je bij deze reis kunnen ondersteunen. Het is trouwens mogelijk voor bijna elke vakgroep zzp’er te worden. Dus wil je als zzp verpleegkundige, zzp SEH, zzp OK-Assistent of welke vakgroep dan ook werken, kunnen wij je hierover ook adviseren.

Er zijn ook andere opties

Wij horen vaak dat zekerheid en belangrijk punt is, en als zzp´er in de zorg heb jij een behoorlijk stuk minder baan- en salariszekerheid. Wil je dus de flexibiliteit en salaris van een zzp´er maar de zekerheid van een vast contract, denk dan even na over detacheren.

Wat is het verschil met detacheren in de zorg?

Als detacheerder ervaar je ook een groot deel van de voordelen die de zzp’er ervaart, heb je meer zekerheid en hoef je daarnaast minder te regelen.

  • Als detacheerder werk je ook flexibel en zul je ook opdrachten op verschillende plekken uitvoeren. Het verschil is dat je tussen je opdrachten in wel gewoon doorbetaald krijgt (als je een vast contract hebt).
  • Het salaris dat een detacheerder krijgt is nog steeds hoger dan wanneer je vast in dienst bent bij een zorginstelling.
  • Als detacheerder krijg je bij ziekte ook gewoon doorbetaald en ervaar je dus meer zekerheid.
  • Ziekenhuizen kijken minder kritisch tegen detacheerders aan.

Dit is gewoon het verschil “in a nutshell”. Wij hebben hier nog een uitgebreid artikel over het detacheren in de zorg, waar je meer over de voor- en nadelen kunt lezen.

Onzeker over jouw perfecte contractvorm?

Neem dan eens contact op om jouw mogelijkheden te bespreken.