Een paar maanden geleden heeft Wilma Jadzi verteld waarom zij liever niet rechtstreeks voor een instelling werkt, maar liever via Koraal werkzaam is bij verschillende instellingen en/of ziekenhuizen. Ook deelde zij haar ervaring over werken als ZZP’er  bij Koraal. 

Een van de grootste voordelen om als ZZP’er aan de slag te gaan vindt Wilma dat zij zelf kan bepalen waar ze werkt, wanneer ze werkt, en dus haar eigen tijd in kan delen. Als ZZP’er komen er dus behoorlijk wat voordelen bij kijken. Maar wat wij ook kunnen begrijpen is dat het stukje over de belastingdienst kan afschrikken. Daarom hebben wij de belangrijkste aspecten voor jou op een rijtje gezet!

De Belastingdienst

Je krijgt dus te maken met verschillende regels voor belastingen en aftrekposten. Ten eerste bepaalt de belastingdienst of je ook een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. ‘’Als uw activiteiten zich afspelen in het economisch verkeer en als u winst kunt verwachten, is er sprake van een bron van inkomen en bent u mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting.’’ Het kan zijn dat je geen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, maar wel voor btw. Dit betekent dat je omzetbelasting moet betalen. 

Ben je ondernemer voor btw, dan krijg je een btw-nummer en moet je verplicht je facturen aanmelden. ‘’De btw die u ontvangt van uw klanten, moet u afdragen aan de Belastingdienst. Btw die u zelf heeft betaald aan uw leveranciers, mag u daarvan aftrekken.’’ Aangifte van de btw doe je digitaal.

Wil jij net als Wilma aan de slag als ZZP’er in de zorg? Of heb jij nog specifieke vragen over het starten als ZZP’er?

Wil jij flexibel aan de slag bij Koraal?