Hoe onderscheid je je CV? 5 tips!

Voordat je uitgenodigd wordt op een sollicitatiegesprek, moet je vaak een CV opstellen. Het maken van een CV is niet moeilijk, maar om je te onderscheiden van de rest kan een lastige kwestie zijn. Vergeet niet dat er vaak meerdere kandidaten zijn, die solliciteren op een functie. Hoe zorg je ervoor dat je niet onderop de stapel terecht komt? Dat lees je in deze blog.

Laatste update: 11/11/2023 • Leestijd: 3 min

Correcte inhoud

Allereerst is het belangrijk dat alle algemene punten in je CV staan. Zo dienen je voor- en achternaam, geboortedatum, woonplaats en telefoonnummer in je CV naar voren te komen. Daarnaast stel je jezelf voor d.m.v. een persoonlijk stukje. Vervolgens komen je werkervaring en opleidingen aan bod. Vergeet ook vooral relevante cursussen niet die je hebt opgedaan bij je vorige baan of via jouw opleiding.

Begin met een quote

“In the middle of difficulty lies opportunity” – Albert Einstein. Zodra je je persoonlijke stukje begint met een quote, heb je de aandacht van de lezer. Kies een quote uit die jou typeert en het ijs is gebroken. Je kunt er zelf één bedenken of “lenen” van iemand waar je tegenop kijkt. Op die manier leert het bedrijf je beter kennen en het is eens iets anders dan een standaard stukje. De quote kan ook humor bevatten, zolang je maar dicht bij jezelf blijft.

Creativiteit

Zoals verteld, zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere kandidaten zijn die solliciteren op de vacature. Daardoor moet de lezer zien dat jij veel tijd hebt gestoken in het maken van je CV. Het oog wil ook wat, dus laat je creativiteit de vrije loop. Ga er eens een dag voor zitten en maak er wat moois van. Let er wel op dat alle basiselementen erin staan en dat het duidelijk leesbaar blijft. Zo kun je met CV-templates spelen en je CV laten opvallen.

Pas aan op vacature

Zodra je goed inspeelt op de vacaturetekst, zul je sneller uitgenodigd worden op een sollicitatiegesprek. Solliciteer je voor een baan in de zorg? Dan is het relevanter om een bijbaan in een verzorgingstehuis te benoemen dan een baantje als postbezorger. Hetzelfde geldt voor opleidingen en cursussen. Zet alleen relevante opleidingen op je CV. Heb je een relevante minor gevolgd die relevant is aan de vacature? Vergeet die er vooral niet op te zetten.

Video CV

Wil jij het anders aanpakken dan anderen? Maak dan een video-CV van maximaal twee minuten. Indien je een video-CV maakt, laat je zien dat geen dertien-in-een-dozijn bent. Je kunt ook direct laten zien wie je bent. Zodra het bedrijf je ziet, hebben ze een duidelijker beeld van jou dan wanneer je een tekst-CV maakt. Wil je je helemaal onderscheiden van de rest? Dan kun je zelf een sollicitatiebrief maken d.m.v. een video.

Nog meer tips + gratis cv template?

Dankzij de bovenstaande tips is de kans een stuk groter dat jouw CV niet onderaan de stapel terecht komt. Een creatief CV zal het namelijk beter doen dan een standaard CV. Wil je nog meer tips? of een voorbeeld zien van een CV? Lees het op onze pagina.

Een vraag over dit bericht of iets anders?

We helpen je graag!